Srpski sion

С тр . 264.

„С рпски

сион. 1

Вр. 16

Књижевне веети. Тумачење Јеванђеља еа Бееедама. од Архимандрита Фирмилијана Најновије издање у 3 књиге, које износе преко 70 штамианих табака, велике осмине, на најФИнијој хартији, а у тврдом платненом иовезу, може се добити за 10 Круна само у по.знатој радњи свију црквених утвари, књига, Јеванђеља и црквених и свештеничких одела. Б. МаркзвиЕ. и Павлови& у Београду и Земуну.

Ради знања. 0 разлозима, који раокидају брачну везу, и о оудском поступку у парници за раскид брака. Написао Тома АлагиЛ , црота, професор богословпје. Сарајево 1891. Још се може добптп у писца, сада на Удбпнп (ОсШша, НгуаЂкка), ова кљига, која је у своје вријеме од стручних и других домаћих и страиих листова (особито од овога листа), означеиа као најбоља радша своје врсте. Ко пошаље круну, добиће књигу у крстоплету.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј 27 4-4 На српској четвороразредној вероисноведној основној школи у Срн. Св. Петру (торонталска жунанија) уиражњено је учитељско место, на које се овим стечај отвара. Са истим местом скопчана је плата 720 круна из црквене школске благајнице и 240 круна од политичне општине у готовом новцу. Даље 40 круна годишње за ноФторну школу и 40 круна за неровођство, ако зато изабрани учитељ снособан буде; осим тога 3 хвата тврди дрва и сламе преко зиме, колико му за грејање његовог стаиа потребно буде; најносле 1 круна од свакога укопа, где нозван буде. Изабрани учитељ уживаће стан у парави, који се еастоји: из нредсобља, 2 собе, кујне и

остале потребне стаје, — и две баште од којих је једна код школе, а друга ван села, с примедбом, да на ову другу он еам иорез нлаћати има. Изабрани учитељ имаће све школском уредбом нрописане предмете у школи предавати и децу иојању. учити. Осим тога у дужност ће му сиадатп при сваком богослужењу редовно у цркву долазити и десиу певницу држати. Ув часни пост ускршњи средом и нетком на јутрењу и преждеосвећењу долазити и иојати. У обзир ће се узети само они конпетенти, који су Сомборски приправници, а иснит су из мађарског ноложили, међу овима имају првенство они, који се оиштини лично нријавили буду. Рок пријаве траје до 1. маја о. г. (но ст. кал.) Новоизабрани учитељ место заузима ночетком идуће школске године т. ј. 15. августа 1900. г. У Срн. Св. Петру 15. (28.) марта 1900. год. Јова Лацић школски иредседник. ОГЛАС ДРАЖБЕ. зз х-з На основу закључка овомесне црквене скунштине, овим се расписује јавна усмена дражба на мањак за онрављање нарохијског стана која ће се дана 30. априла (13. Маја) у 3 сата по иодне у школској дворани у Илинцима обдржавати. Поједине радње стају и то: 1. Тежачке радње 4 К. 54 пот. 2. Зидарска радње (матер.) 1219 К. 72 пот. 3. Лимарске радње . . . 168 К. 28 пот. 4. Тесарске радње . . . 1481 К. 36 пот. 5. Столарске радње . . . 1222 К. 16 пот. 6. Пећарске радње . . . 180 К. — пот. 7. Кроварске радње . . . . 49 К. 80 пот. 8. Зидарске радње . . . 550 К. 40 нот. Укупно 4876 К. 26 пот. Сваки дражбовател, пре започете дражбе дужан ће бити у руке председпику ноложити 10^ јамчевине. Прорачун и условља могу се разгледати сваки дан код парохијског звања. Илинци 2. (15) априла 1900. Миливој Борић Иван Митровић парох. нредседник.

„Српски Сион" излази сваке недоле на целом таЈаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 8 круна, на по голине 4 круне, а на четврт године 2 круне. З а стране земље : на годину 10 круна. Из Србије прима претшшч' књижара В.Валожића у Београду. Поједиии бројеви 20 фнлпра. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Админастрацији 1 остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве н стечајеве плаћа се 12 филира од једног реда ситиих словз, а ва жиг сваки иут ио 60 фплира. — Неплаћена писма се не прпмају, — Рукописи се враћају. Штамиа: Срисжа Маиавткрске Штамиаршје у Ср. Кардов&нма. — 199.