Srpski sion

С тр . 428.

,СРПСКМ СИОНЛ

БР. 28,

С Т Е Ч А Ј. 61 2-3 Црквени Одбор пештанске српске прав. дркв. општине распиеује овим стечај на место црквељака п то од 1. сентембра т. г. Годишња је нлата истоме 600 круна, на рачун нарастоса стална годишња награда од 45 ф . осим тога стан (соба и кујна) и огрев у нарави. Црквењак има уједно и дужности домара у општинској кући обављати, те ужива с овим местом скопчане приходе Потражитељп имају своје молбенице — уз исказ довољног знања мађарског језика — до 2. (15.) августа предеедништву ове општине поднети. Из седнице цркв. одбора пешт. срп. цркв. општине држане 13. јуна 1900. Др. Милан Мандић Др. Младеи Мађаревић перовођа. поднредседник.

Бр. 11. ех 1900 М. Ш. О.

56 3-3

С Т Е Ч А Ј Потврдом Сл. епарх. шк. Одбора темишварског, нод бр. 264/188 1900., овим се расписује

стечај на два учитељска места на срп. вероисп. осн. школи у Срп. ЕдемирЈ\ Плата је свакоме: 1000 круна у готовоме, коју ће своту учитељи у месечним оброцима уиапред иримати; у име огрев;: за своје потребе 4 хвата сламе ; стан по пропису и башту. — Поред тога у име награде за поФторну школу уживаће учитељ, коме ту дужност повери месни школски Одбор, 4 ланца ораће земље, али терете на ту земљу сам ће имати плаћати. Учигељи изабрани, стуниће у звање 1. септ. по новом. Разреде ће доделити месни школски Одбор. Дужности су шк. Уредбом прописане, алп уз горгву илату имају учитељи у цркви нојати. Молбенице нека се пошаљу до.9. (22.) Јула, нотписаноме иредседннку. Из седнице шк. Одбора, држане 4. (22.)Јуна 1900. г. у Ср Елемиру. Д. Сиротановић Рада Малешев

перовођа

пред. Школ. Одбора

ДРУГИ 0ГЛАСИ ЗВОНОЛИВНШЦ И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА Н0В0ТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ нреноручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за нреливање иукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круиом од кованог гвоафа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована 6ЧР" патентирана са отвореним одушкама прови|ена звона, "1Р1 која имају дуготрајиији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једпо патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона ]од 260 килограма. Д1але преиоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ииже има увек готових иа стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бееплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарсиом медаљом.

©р

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији г остали рукоииси уредништву „Срсског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стелајеве нлаћа се 12 филара од једног реда ситних слова. — Пеплаћена писма се не пршгају. — Рукописи се не враћају.

Штампа: Срдеке Манаетарсже Штаниархје у Ср. Карловджма. — 322.