Srpski sion

Б р. 28

0. 0. 4709 през. 1900. 87 1—3 С Т Е Ч А Ј У стипендијекој ,задужбини Петра ЈовановиИа свештеника и суируге му Јулијане и има се попупити једпо питомачко место за више богословско изображење (у богосл. академијп) са стипендијом од год. 1000 круна. На задужбину ову компетирати могу они у првом реду сви из српско-православне митрополије Кпрловачке, који су гчмназијски испит зрелости са одликом ноложили. Првенство имају они, који су осим тога бар две године на свеучилишту нравне науке слушали и први државни испит са успехом иоложили. Потражиоци овестипендије имајуосим горњега крсним листом доказати, да су Срби источво православне вере, лечничком еведоџбом, да су потпуно здрави, а сведоџбом политичке власти, да су сиромашпог стања. Инструјисапу молбеницу ваља управити и иодиети ради избора Њ. Светости латријарху сржком најдаље до 18. (31.) августа 1900. год. и у истој навести, камо да се достави одлука у обзиру на подареље стаиевдије. У Карловцима 7. (20) јула 1900 год. Предеедништво срп. прав. нар. цркв. сабороког одбора С. 0. 4710 проз. ех 1900. 89 1—3 С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује, стечај ради попуљења једног иитомачког места у стпиендијској заклади Данила и Јулке Ђањапина за вигие богословско образовање са стииендијом од год. 1000 круна. Питомци ове стип. закладе морају бити мла•диКи источне православне вере и срнске народности, који су телесно потпуно здрави, доброг владаља и даровити; који су свршили нижу гимназију и који ће бити дужни учити вишу гимпазију, у којој су облигатни предметп немачки и маџарски .језик, по свршеној пак гимназији имају учити богословске и правие науке у оном заводу, који свагдашњи иравославпи архиеиискои карловачки, митронолит и патријарх српски буде одредио, а по свршеној науци имају се ставити свагдашњем натријарху српском на расноложење ради службовања п нрактичног оснособљења за сврху, коју је завештатељ ове стииендијске закладе одредио. На ову стипендију имаде ирвенство потомство од рођене браће завсштатеља; Стевана,

С тр . 459.

Лазе, Василија и нок. Николе и Станка Бањанина, а када се те лозе умале или их пестане, то долази потомство ро1) сестара завештатељевих; а када лоза од браће и сестара завештатеља изумре, долазе на ред потомци од полубраће (стричевића) и полусестара, а кад све лозе ближих и даљих сродника завештатељевих изумру, онда има ирвенство ваљана и честита младеж од оних становиика оићине Јошанске, роднога места завештатељева, који носе име Бањанин ; а кад п ти изумру, имају ирвенство добра деца сиротна и младеж од роднога места завештатељева Јошана у ЈЈици; најпосле ову стинендију могу добити Срби источно-прав. вере окружпја лпчко оточкога. Међу нросиоцима, како сродницима, тако и иесроднпцима, имају првенство они, који су сиромашнији и бољи у науци. Просиоци имају своје ваљано, исправама о евевтуалном сродству, о народнсти и вери, уепеху у науци, о сгању здравља и имовинском етању, инструјисане молбепице најдал>е до 18. (31.) августа 1900. поднетн иресвет. г. Петру пл. Јурковићу, вел. жупану сремском у Вуковару, као ирочелнику постављених ноузданика завештатељевих при дељењу ове стипендије и у молбеница навести, камо да им се достави одлука саб. одбора после седнице му. У Карловцима 7. (20.) јула 1900. год. Нредседништво срп. прав. нар. цркв. саборског одбора А<1 К. 4 44/363 ех 1900. С Т Е Ч А Ј 69 з-з Ради сталног нопуњењч парохијског места V. плаћевпог разреда у Срп. Падеју расписује се овим стечај с пријавним роком до 24. јула (6. августа) 1900. укључиво иутем надлежиих иретпоставлЈених власти. Из седнице епархијске конзисторије држане у Темишвару 20. јуна (3. јула) 1900. Н и к а н о р епископ.

Бр. 800. I. 129. ех 1<00. 63 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. На парохију IV. разреда у Мраморку. Рок пријаве прописаним путем до св. Илије 1900. године. Епархијска конзисторија Бршачка.

„ОРПС КИ СИО Н."