Srpski sion

С ТР . 100.

.СРИСКИ сион\

Б Р. 6.

Аа К. 43 зап. ех 1901. 3-3 8 С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује стечај на упражљено место нротопрезвптератског каиелана у Жабљу. Ваљано инструиране молбенице иојединих компетената имају се конзисторији овој у року од 30 дана рачунајући од првога уврштења овог стечаја путсм претпостављених власти иоднети. Из седнице епарх. коазисторије бачке држане у Новом Саду 17. (30) јануара 1901 године. Председништво. С Т Е Ч А Ј 2-з 9 Раснисује се стечај на упражљено учитеЛ ј И чко место за I и II равред срн вероисповедне основне мешовите школе у Тиса Св. Миклошу. Плата је следећа: 1.) 600 круна за редовну

и 80 круна за повторну школу. Стан од две патосане собе, кујне, ншајза, шуне за дрва, штале и подрума. Општина даје нреко зиме сламе за огрев колико је нужно. Дужности су прописане школском уредбом од 1872. На ово место могу компетовати они, који су и у мађ. језику оспособљени. Молбенице са сведочбама треба на долепотнисаног председника елати. Рок стечају траје шест недеља од првог увршћења. Из седнице мес. школ. одбора држапе у Тиса Св. Миклошу (ТогоиШ гае^уе) 24. јануара (6. Фебр.) 1901. Јереј Дим. Ћирић, парох иредс. м. 1цкод. одбора.

ДРУГИ ОГЛАСИ

ЗВОНОЛИВНШЦ И ФЛБРИКЛ ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ нрепоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупио хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована 1*^ патентирана са отвореним одушкама про-' ви|ена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других но старој системи ливених звона __ _ _______ °Д 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од коваиог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављење отарих звона са крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовпх на стоваришту. 4— ех 1901. Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Српски Сион" излази сваке недеде на целом табаку. Цена ку је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт године 2 круне. За стране зеиљв : на годину 10 круна. Из Србије нрима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви 20 филпра. Претплата, огласи, отечајеви и рекламаццје шаљу се Админиотрацији ч остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 12 филира од једног реда ситних слова. — Неплаћена писма се не примају. —Рукописи се не враћају. Штмша: Сравкв Манветжрске Штамнарије у Ср. Еардовцкма. 1901. — 153.