Srpski sion

С тр . 416. НАТЈЕЧАЈ 52 1-з Српска православна црквено-школска опћина у Винковцима, треба за своју срнску, аутономну четвороразредну, мешовиту школу, ваљана и вредна учитеља. Плаћа је учител.у 1000 круиа, на годипу, стаи у нарави и 12 куб. метара горива дрвета. У дужност учитељу спада осим нодучавања у. школским предметима по пропису школског закона, појање у цркви, подучавање деце у прквеиом певању, и обављање других црквених Функција уз пароха; ово задње уз уобичајену награду. За хоровођу оепособљени имају првенство, ири једнакој квалиФикацији. Молбеиице ваља управити на српску црквеношколску опћипу у Винковцима до 27. јула но новом калеидару. У Винковцима, 15. јуна п. н. 1901. Председник: Др. Ђ. МилашиновиК. С Т Е Ч А Ј 62 1—з На унражњеио учитељско место у Гаду (Торонтал). Плата је учитељу у готовом новцу 600 К. за ноФТорну школу 4 ланца земље, 3 лан. ораће, 1 лан. сенокосе, на коју учитељ порез плаћа. За перовођство, склапање шк. и цркв. рачуна 20 К, паушал 10 К, 2 хвата тврдих дрва и сламе за огрев колико потребује. Стан с 1 собом, кујном баштом од '/а Ј >анца, и од укопа где буде позван 1 К. Учитељу спада у дужност у цркви десну невницу држати, а децу у цркв. нојаЕБу обучавати. Плату нрима учитељ увек у напред. Лична пријава узеће се у обзир. Рок стечаја Св. Илија. Молбенице треба на шк. председника слати. Из седнице мес. шк. одбора у Гаду (Торонтал) 9. јуна 1901. год. Љубомир Малимарков председник шк. одбора.

Б Р . 24.

С Т Е Ч А Ј. 50 2-2 Смрћу упражњено учитељско место сри. прав. вероисповедне шесторазредне школе у Чакову овим се отвара стечај са следећим доходцима: 1.) Плата у готовом новцу, месечпо упапред из благајне „Рошуловићева Фонда", годишње 1200 К 2.) У име огреварине за себе и школу, годишње 140 К 3.) За повторну школу, када је држи, годишње 80 К 4.) У име писаћег прибора, годшње 20 К 5.) 2 и а /± кат. јутра ораће земље, на коју учитељ терете сноси. 6.) Од укопа где нозван буде . . 2 К 7.) Стан но пропису у нарави, а док се исти не назида, за годину дана накнаду од . . . . ■ 200 К 8) Законом прописани 5 годишњи доплатак. Осим гореозначеног у изгледу му је: За пероводство и рачуноводство, које је дужан примити ако му општи на иовери, годишње ... ..... 240 К У оиштинској шегртској школи г. 200 300 К Ако бч ноталан био и за коровођу месн. цркв. певач. друштва способан 400 600 К Осим дужности школском уредбом прописаних дужан је при сваком богослужењу у Св. Цркви десну певницу држати, а осем своје школске деце и децу из овдашње комуналие школе у пјенију обучавати. Жели се од молитеља да се лично ирикажу и у св. цркви поје. Рок стечају до Св. Илије 1901 год. Молбенице ваља слати на срп. прав. црк. шк. одбор у Чаково (Сзакоуа, Тете§ те^уе). Из седнице срп. прав. ткол. одбора држане у Чакову 29. Маја (11. Јуна) 1901 год. Милош Милошев Никола Јапков парох шк. управ. прив. пер. предоедник шк. одбора

„ОРПСЖМ <ЈШШ."

„Српски Оион" излази сваке неделе на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт годнне 2 круне. За стране зешбе : на годину 10 круна. Из Србије прима нретплату кнжкара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви 20 фшшра. Претплата, огласи, стечајеви и рокламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српскох Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 12 филира од једног реда ситних слова. — Неплаћена писма се не примају. —Рукописи се не враћају. Шт&мпа: Сраекг Манаетжрвжв Штамнараје у Ср. Кардзвцжм?. 1901. — 360.