Srpski sion

*Лр. 538.

Б р . 31.

С. 0. 4550. през. ех 1901. 97 3—3 С Т Е Ч А Ј У стипендијској заклади Петра ВојновиЛа, Милице ВојновиЛа рођ. МаксимовиКеве и Рахиле ВојновиЛа г рођ. Ђорђевипеве имају се попунити у шк. год. 1901/2. три питомачка места свако са стинендијом од год. 600 круна и то: једно за најближе закоиите мушке рођаке именованих оснивача, друго за једног младића из Старог Бечеја (у Бачкој) и треће за једног младића из Срем. Карловаца с тим. да у оскудици молитеља горњих трију категорија може питом. место задобити сиромашан младић срнског народа, који има ниже означену квалиФикацију у наукама, владању и т. д. Молитељи вал>а да докажу исправама т. ј. крсним листом, лечничком сведоџбом и гаколском сведоџбом, да су Срби источно-православне вере, здрави (нарочито, да су каламљени), доброга моралног владања и да имају бар добар успех у наукама; молитељи сродници имају исказати стеиен сродства; а молитељи из Ст. Бечеја и Карловаца, као и остали молитељи имају приложити молби осем горњих још и сведоџбу сиромаштва. Изабрани иитомци ће добити декрете, у којима ће бити обележене питомачке дужности које су везане са правом на уживање ове стипендије. Молбенице ваља поднети сри. прав. нар. цркв. саборском одбору у Карловцима најдаље до 2. (15). Сеитембра 1901„ с тим, да у молбеници ваља казати, камо да се доетави овонредметна седиична одлука саб. одбора са списима, а сврш. матуранти још и то: којој струци ће се одати. У Карловцима 18. (31.) Јула 1901. Председништво срп. прав. нар. цркв. еаборског одбора. С Т Е Ч А Ј. 109 2-2 Ради сталног попуњења учитељског места у Батосеку: — а по наредби Сл. Еп. Школ. Одбора будимског од 19. априла (2. маја) т. г. ЕШО. 2/зан. ех 1901. овим се расписује стечај:

Плата је у готовом 2. Фор. (4 круне) ор главе (сада постоји 50 и више глава), 60 ®ор, (120 круна) за поФторну школу из политичке онштине и воз сеиа (вреди 16 круна) 1О. 800 С катаст. јутара ораће земље (аренда најмаље 150 Фор. (300 круна); на ову земљу учитељ плаћа пореза 25 Фор. (50 круна), Од погреба великог 1 круна од малог 50 потура; од парастоса 1 круна, од венчаница 1 круна. Остало до 360 Фор. (300 Фор. за редовну и 60 Фор. за поФторну) додаће се из ово епархијског школског ноднорног Фонда. — Стан са две патосане собе, кујне, — иодрума. Жз своје плате учитељ огрев набавља, јер је већ у њој урачунат. Дужности су прописане школском уредбом. Рок стечаја траје четири недеље од ирвог уврштења (26. авг. — 8 септ). Молбенице се шаљу овој црквеној општини (председнигнтву). Компетенти морају безусловно имати и квалиФикацију из мађарског језика;— добри појци првенствују. Ватосек (ВШазгек То1па гае^уе) 22. Јула (4. Авг.) 1901-ве године. ЕГредседништво прав. одбора. Ас1 С. 0. 4457. пре8. ех 1901. 103 3—3 С Т Е Ч А Ј. Отвара се стечај ради попуњења упражњеног места саборско-одборскога П. бележника, као помоћника народно-црквенога тајника са платом од год. 2000 круна и станарином од год. 300 круна с тим, да ће ее изабрани за сада привремено поставити. Ко од оспособљених иравославних Срба жели да получи ово место, ваља да подиесе своју инструјисану молбеницу саборском одбору у Карловцима најдаље до 2. (15.) септембра 1901. године и нарочито искаже и своје иравничко оспособљење (бар апсолуторијум) и вегатину у саставл>ању списа нарочито српским и маџарским, а осем тога и немачким језиком. У Карловцима 18. (31.) јула 1901. године. Председништво срп. прав. нар. цркв. саборског ообора.

„Српски Сион" излази сваке недеде на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Боеду и Херцеговину на годкну 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт године 2 круне. З а страле вемље : на годину 10 круна. Из Србнје нрима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини боојввн 20 фтацра, Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Админиотрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловцв. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 12 филира од једног реда ситних слов а. — Непла ће на писма се не иримају. —Рукописи се Де враћају. Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима. 1901. 424.