Srpski sion

( СРПСЖМ СИОН."

Стр. 111

дистови могу своје ињење о разним политичким догзђајима изјавити, али не смеју говорити ни у име цркве ни у име римске столиде. Забрана суделовања у нолитичким изборима има се точно следити, и сви католички листови, дакле и хришћанско демократски, иорају настојати, да уздрже у талијанском народу живо уверење, да је ситуација папске столице у Риму неприхватива. Сви ти листови, што се баве релпгијом и моралом, морају подпадаги превентпвној цензурп бпскупа. У друштвима и скупштинама, што их држи хришћанска демокрација, има се говорити у хришћанском духу. Ваља нрипазити, да њихове заставе, стегови и здакови не буду једнаки онизг социалнста. Без дозволе бискупа не смеју се одржати ни скупштине ни предавања. У семенпште не сме се припустити нп један католички лист без довволе управитеља, а овај мора за то питати бискупа. Контрадикторне скупштине са социалистима забрањз'ју се н хришћански демократи опомињу, да се уздрже од сваке изјаве, која би могла у нижим слојевима побудити омразу протпв виших кругова друштва. Осим тога нека припазе, да се не шири криви модернизам у зло схваћеном смислу. Рамполина нота носи датум од 15./27. јануара 1902. и осуђује сваки сноразум с повом Италијом, одобрава даљњу абстинеицију од активне политике. Књижевни оглае. Принова у српско-православној богословској књижевности. Овијем јављамо свима оним, који су вољнп набавити дјело П-равославно црквено ираво у другом попуњеном и знатно проширеном издању од Др. Никодима ЗТилаша, епископа далматинског, да се исто довршује са штамнањем, те пх молимо да се одмах јаве с наруџбом, назначившп како повезано желе имати. Дјело износи на 50 штампаних табака, на лијепој, глаткој хартији, а у формагу као и прво ивдање. Цијена је дјелу: броширано 12 круна или 15 динара, у платненом покезу са црном израдом 14 круна шга 17 дпнара и 50 пара, у дивотном повезу са кожним леђима и златном израдом 16 круна или 20 динара. Ово друго поправљено и умножено издање Нравославног црквеног ирава је тако, да ће сваком, ко има прво издање, бити неопходно потребно да и ово набави, Да би бар у кратко разјаснили поправке и умножење, навешћемо неке примјере : Прво издање износи 42, а ово друго 50 штампаних табака; прво издање садржи 188 параграфа а ово друго 228, Дакле, за 40 параграфа више. Уважени, високопреосвештени господин тасац понње иамеђу осталог у предговору другог издања, о поправљању и умножењу овијем ријечима:

„ Сирем.ајџћи за гитамиу ово ново издање, учинило ми се, да у првом издању нека мјеста нијесу доста јасно изложена и да није иотиуно тачно изражено канонично учење иравославне цркве о иојединим иредметима. То сам ја сада исиравио и доиунио у овом издању, а неке сам иараграфе сасвијем изнова наиисао. У колико сам могао добити законске наредбе, које су издане у иојединим автокефалним црквама за иошљедњих десет година, ја сам све те наредбе иривео у односним рубрикама. Исто тако сам доаунио и литературу црквенога ирава са оним књигама, које сам могао да добијем. Да се олакша ирактичка уиотреба књиге, саставио сам, на иреиоруку иријатеља, азбучпи иреглед садржаја књиге, и то је штамиано на крају". Осим Православног црквеног ирава уступљено нам је издавање књнге Православно калуђерство, историјско каноничка радња са додатком Хиландарског устава. Ова књига износи до 5 штампаних табака, на хартији и у формату као и Ираво. Цијена је овој књизи. брошпрано 1 круна и 20 хелера или 1 дпнар и 50 пара. Књиге 'ће се разашиљати само за готов новац. Књижарима, скупљачима и свима онпма који наруче. више прпжјерака уступиће се зиатан попуст. Високопреосвештени господин епископ средпо је Зборник молитава за православне Срикиње и уступио нам исти да га штампамо и издамо. Овај се момолитвеник већ отпочзо штампати. Изаћи ће у опсежпијем броју штампаних табака, па врло лијепој, глаткој хартији, с-а укусном техничком израдом, украшеном умјетпички пзрађеним иконицама по строго православном типу, а биће повезан у 15 разпих повеза, почевши од обичног нлатненог до врло скупоцпјењеног. Издавачка Књижарница и Штампарско Умјетнички Завод Пахера и Киси&а у Моеткру (Хердеговина).

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

Аа бр. К. 32/67 ех 1902. 12 1 — 3 Е Д И К Т. Услед бракоразводне молбе Максима Девића из Ст. Бановаца против супруге му Јелене пре удове Раделић сад непознатог боравишта, позива се речена суируга Јелена, да у року од 6 месеци рачунајући од првог увршћења едикта овог у новвнама, овој конзисторији или сама лично предстане или место свога садањег нребивања пријави, јер у противном случају окончаће се без ње ова бракоразводна парница. Из седнице архид. конзисторије држане у Карловцима 17. (30.) јануара 1902. Архидијецезална Конзисторија.