Srpski sion

Стр. 352.

А<1 бр. К. 221./296. ех 1903. 28 1-2 С Т Е Ч А Ј. На парохију VI. разреда у Рачи и новокрејирану парохију VI. разреда у Босуту овим се етечај до конца месеца јула ио нов. кал. о. г. распиеује с тим, да компетенти имају своје прописно инструјиране молбенице овој конзисторији до гореоиредељеног рока надлежним путем поднети. Примећу.је се, да срп. правосл. црквена општина у Рачи добија у и&е донуне свештеничке дотације, годишњу припомоћ из јерархијског Фонда у исносу од 400 круна. Из седнице архидијецезалне конзисторије, држане у Карловцима 3. (16.) јуна 1903. Георгије с. р. патријарх.

вр. 11.

С Т Е Ч А Ј. 22 2-з На упражњено учитељичко место у црквеној општини Старо-Стапарској, епархији Бачкој, овим се расписује стечај. Са овим местом скопчана је плата годишње од 900 словом девет стотина круна и 140 словом сточетрдесет круна у име стана и огрева. Осим тога законом и наредбама прописани петогодишњи додатак од 100 круна који може достићи највећу своту од 500 круна. Дужвости су прописане школ. уредбом од 1872. године. Рок стечају је шест недеља од подписаног дана. У Ст. Стапару 18./31. Маја 1903. године. Бошко Поштић Сима Буњевчев перовођа. председник шк. одбора.

СРПСКИ сион

ДРУГИ ОГЛАСИ

;,5 I

ЗВОШШШЦ И ФШИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА -=г ТЕМи:1ИВА.р-з-, ирепоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, ировиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном меету излупало, чиме'сезвона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована РЧГ* аанерптиаст ан отвореним одушкама прови^ена звона, која су у горњем делу — као виолина — са отвором у виду Фигуре $ провиђенаи зато имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 408 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога ГВОЖ ^а, — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 11—25 ех 1903. Илустроваки ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарскок медаљом.

„Орпски Снон" излази сваких 15 дана на 2 цела тајака. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт годиие 2 круне. З а сгране земљв : на годину 10 круна. Поједини броЈеви 20 фидира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације у рок у од 15 дана шаљу се Администраццји а остали рукониси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 10 {шлира од једног реда ситних слова. — Неплаћена писжа се не примају. —Рукописи се не враћају.

Издаае и шдаиша: Српоке Манавтирвкв Штампарије у Ср. Кардовцима. 401. 190%