Srpski sion

Б р . 20.

СРПСКИ

СИ')Н

С'1г. 573

стаса св. Тројицу, иад њом Распеће, Мајку Божју и Јована Богослова. Међу овим радовима највише хвале Мајку Божју, св. Јовапа Крститеља, св. Ђурђа, Васкрсеше и Рођење Христово и Тајну вечеру. Најпосле израдио је за усномену и нарох ове цркве, Иван Алексић 6 икона и то : св. Саву на владичином трону, Мајку Божју (нрерађена) и Поздрав Маријин на богородичином трону, Распеће иа жртвенику, св. Саву и Христа с децом на ђачком барјаку. — м —

ЛИСТАК. В е с т и. Крсна слава Његове Светости. Као сваке године, од како је сео на патријарашки престо Његова Светост; тако је и ове године свечано прослављена у иатријарашком двору крсна слава Његове Светости, доиовна слава и дворске капеле посвећене сноиену св. Димитрија. У очи нразника одслужено је у капели бденије, а на сам празник св. литургија под началством г. архим. крушедолског Анатолвја. На бденију је присуствовао Високоиреосвештени Г. Еиископ темпшварски Георгије, а на литургији Њег. Светост, дочим је Г. Епископ Георгије одслужио св. литургију у саборној цркви. Пре свете литургије честитало је крсну славу Његовој Светости мирско и монашко свешгенство из Карловаца, заједно са више настојатеља фрушкогорских манасгира, и словослов високопречасни г. архимандрит крушедолски Анатолије, дао је израза свештенства оба реда, што је свемилостиви услишао молитве њихове досадашње, те се нада и моли, да и у будуће их услиша, те да и до године узмогу пред собом гледати Низгову Светост и честитати му крсну славу, пожеливши Њег. Светости и на даље сваку срећу, живота и здравља. Његова Светост захваливши се промислу Божјем на досадашњем животу и вдрављу, благодарио је оданом му свешгенству на честитци, са надом, да ће промисао Божји и на даље услишати и његове и њихове молитве и жеље, да до године у бољем здрављу дочека своју крсну славу, те пожелио да и они сваки поједини дочека у здрављу своју крсну славу.

После св. литургије честитале су Његовој Светости крсну славу грађани карловачки и месне власти и друштва. У 1 сахат после подне била је у двору свечана тафла, на којој је учествовало преко 50 особа које из Карловаца, а које са стране. Од страних је био зет Његове Светости високоблагородни г. др. Милан пл Максимовић, народни посланик са нородицом, др. Лаза Костић из Сомбора, др. Арновљевић из Београда, Сгева В. Поповић из Будимпешге и још н-их неколико. Кад је дош.то време здравицама, устаде Његова Светост, те подиже чашу у славу Божју и спомен свога, своје нородице, патријарашког дома и капеле патрона, захваливши се промислу Божје* и свом светитељу св. Димитрију, што су га и до сада одржали у животу и здрављу, те изразивши и своју молбу, наду и жељу своје по нлоти деце, духовних синова, сродника, ноштоваоца и пријатеља. да га одрже и на даље у животу и здрављу, те да до године у бољем здрављу дочека своју крсну славу, захвали се свима присутнима, пожеливши им сваку срећу. Високопреосвештена Г. Енископ бачки Митрофан, захвалио се Његовој Светости, и поздравио му славу, ножеливши му дуга живота, да узмогне још дуго управљати крмом црквеном и да може продужити низ својих добрих дела и доброчинстава. Римокатолички месни жупник пречасни г. Вилим Бич. наздравио је Њзговој Светости у име своје и својих жупљана крсну славу, а г. Стева В. Поповић захвалио'се у бираним речима Његовој Светости на најновија два његова доброчннства, на подигнутој школској згради у Даљу, којој нема равне у Срнству, и на поклону куће српским соколашима. После тога су се званице повукле у споредне собе, где се иодуже остало у разговору и забави. Сазив народно-црквеног сабора. На основу превишње дозволе, сазвао је Његова Светост Преузвишени Г. сриски Патријарх Георгије, за 10. (23.) Децембар у ванредно заседање народно-црквени сабор. У идућем броју јџшећемо у том ногледу наредбе Његове Светости.

Уредник: Димитрије Руварац, протојереј.