Srpski sion

СТР. 590 ■ (ЈШШМ

у сласт или стричу пишчеве мисли, те и они се онда упуштају у прегресање, како ће Руја учинити ово или оно, како ће се Шваби напрашити нлундце и томе глично. Па као што су им обично дутачки чланци водени и празни, тако су им и дописи, у којима се описују најнезнатнији сеоски догађаји, при чему се обично не пропушта да се не бадрцне или не оцрни противник, белешке, и у опште више пута нема човек из целог листа да се чему паметном научи, а жене всћоп даг немају ама баш нишга да науче. А да је намети и среће, како би се дало много паметног и корисног написати у нашим политичним листовима и за људе и за жене. И да се тако радило и ради, ми бисмо ваистину данас са свим друкчије стајали. Ал шта ћемо, кад су се вође наших странака на дугнчко и на ширико свађали и преиирали — и то што-но реч ђаволски и не бирајући срество— о програмима морским, који нису вредили ни луле дуване, све да и не говоримо о њиховој неизведЈвивости поред наше слабости, расцепаности, покварености, те свађајући се о њима, нропуштали смо оно лепо златно време, које наше комшије „луде П1вабе и знадоше у своју корист унотребиги, те се размилише по српским селима, присвојивши себи многу срнску земљу, и не само да смо га пропуштали у непаметном раду и животу, него и многог и многог ратара скренугмо са правог нута и уведесмо га у врзино коло, у ком ће за извесно свабати шеве и данас сутра постати швапски надничар и слуга. Ко прати ове учестане зборове и новереничке скупштине наших радикала и самосталаца, те види и зна какав је сеоски изнет, што се нотписано на позиву, а многи се и без пристанка и питања стављају на позиве, и какви се људи бирају у сеоске одборе, са задатком да провађају страначку организацију и какви се неписмени људи бирају за известитеље; тај не може довољно да се начуди и надиви несавесности страначких вођа. И кад човек — родољуб — у том страначком бунилу види, да се нашао јодан паме тан Србин и то ратар Младен Видовић, који је уочио праву опасност по наш српски народ, те предузео, да залуталој лаковерној браћи отвори очи и да је поучп ономе, шго је дужност била наше интелигенције; том се појаву

СИОН БР. сваки Србин — родољуб — из дна душе мора обрадовати, и довикнути му: евала брате Младене и Бог те ноживео! Младен Видовић, ратар наиисао је и ово дана издао броширицу под наеловом: ,,0 социјалистима ", писма Младена Видовића ратара, са овим насловима: 1. Шга говоре социјалисте и шта хоће, 2. Зашто се социјалисте иснречавају, 3. На шго ће изићи ако пођемо за социјалистама, 4. Шга кажу социјалисте за порез и друге терете, а што каже срнска странка, 5. Због чега облећу социјалисте око нас?, 6. Шта српска странка тражи за народ да се народ помогне, 7. Могу ли сами закони човеку помоћи па макар бичи најбољи?, 8. Могу ли нам помоћи закони и удружења, ако живот наш не преуд^симо и ноправимо?, 9. Како нас социјалнсге уче да живимо?, 10. Може ли нам биги нрави пријагељ окај, који н-) верује у Б)га у душу?, 11. Шдела земље, 12. Социјалисте лажу! Ми ћемо из исгих писама навесги чигаоцима нашим 10. писмо, а наши полигични листови тоебали би да их све прешгампају. (Свршиће се)

ЛИСТАК. В е с т и. Избор посланника у Архидијецези обавиће ое по закључку арх. административног одбора 23. нов. (6. дец.). Реци ми, док ти ниоам казала! Нека је знано, да „патријархов двор" није задржавао држање сабора, него су његово држаше ургирали радикали, а за што, то се зна као и све њихове изакулисне радње и намере, п наде бити имајућег управитеља даљског спахилука, радикалског покровитеља. Само чекајте мало. Све ће јарко сунце објавати ! Радосна веот. Да би радикалска управа доказала сбоју љубав и поштовање према професорима, изабрала је за чланове средшнње управе професорС^ карловачке гпмназије гг. Мал.ша Недељковића и Светислава (Славка) Котаровића. И треба и заиста је и нужно да и два професора буду у средишњој даиашњој радикалској уиравп са српско-православпе гимназије. Уредцик: Димитрије Руварац, протојереј.