Srpski sion

Стр. 300

СРПСКИ сион

Бр 19

наших јавних гласила дати нам места за сваку дискусију у горњем иитању.* У Чуругу 7. маја 1907. понизни и искрени брат у Христу Ваоилије ТеоФанови^ парох чурушки. * О овоме питању, и ми ћемо радо отворити ступпе овога листа. Уред.

Циркулари митрополита Павла Ненадовића фрушкогореким манаетирима. Приопћио Тихомир Остоји&. (Свршетак.) 1765. март 22. Конзисторија позива на Ла= зареву суботу на таинство „освн1цен1л св. великаго мнра". Нека до^е игуман с једним ^аконом и нека понесу најлепше одежде и рипиде У прилогу су означене за сваки манастир које одежде да се понесу. Том приликом нека донесу и репорте. март 23. (135) Ускршњи поздрав мај 18. По наредби митрполитовој иште протосинђел Петар Петровић школске новце. мај 18. (136) Но наредби митрополитовој протосинђел Петар јавља да је митрополит сретно стигао у Беч и да је од ЕБ. цес.-краљ. Величанства удостојен „всемилостивјеЈшег рукоцјелованија". У прилогу је копија писма матрополитова из Беча од 6. маја у којем се опширно извештава о аудијенцији. мај 25. [из ГПишатовца] Протосинђел Петар позива да дођу и да узму св. миро и своје одежде. јун. 14. Протосинђел Петар јавља митрополитову поруку из Беча, да ће царица наредити преко вармеђе коншкрипцију манастнра. Даје упутство како ће се владати према вармеђским чиновницима. авг. 5 (137) [Из Беча] Наређује да мање служитеље измене а игумана и намесника нека оставе док он не до^е. септ. 15. Протосин^ел Петар шаље

преписе ових наредаба митрополитових из Беча: авг. 12 (138) [из Беча] Митропол^т јавља да је император Франциско I. напрасно умро и наређује како ће му одати последњу почаст манастири. септ. 6. (139) [Из Беча] Јавља да је био на кондоленцији код Јосифа II. и да му је овај обећао зиштиту народних привилегија („занеже его величесто 1мператорское сеи народт, требуштг", рекао је Јоеиф П.). септ. 13. [из Беча] И ако римокатолици не звоне на мртваца, митрополит, по упутству барона Бартенштајна, прзд седника Илирическе Хофдепутације (који је рекао, ,,да ми на то не гледамо ни чекамо, но наше благоговјејн:тво покажемо"), наређује да се у свима епархијама три дана саособ звони, по један сат у подне, у сва звона. септ. 20. Протосин^ел Петар наређује, позивљујући се на пређашњу наредбу митрополитову да се три дана звони на покојног императора римског. септ. 23. (140) [из Беча] Митрополит јавља протосинђелу Петру да је 21. о. м. изразио Марији Терезији у име целога народа и клера саучешће. Она је плачући захвалила и рекла да су клер и народ „великаго отца и ходатаа" изгубили. Наредила је да се народни послови сврше и експедирају. 22. септ. је био на аудијенцији код Јосифа II. и у име , клера и народа поздравио је ступање му на престо. Владар је захвалио и обећао да ће све учинити да их задовољи. Нека протосинђел ово објави. септ. 23. (141) [из Беча] Митрополит извештава протосинђела Петра да је 26. септ. по новом од царице добио декрет којим се објављује за савладара Јосиф II. По жељи царичиној наређује молепствије „о благополучном царствованш обоих-в Их ц. к. Величеств". У прилогу шаље и јектеније. Нека протосин^ел објави народу поменути декрет и нареди молепствије. окт. 4. Протосин^ел Петар спроводи наредбе митрополитове. дец. 9. (142) Божићни поздрав.