Srpski sion

С тр . 414,

СРПСКИ СИОН

В р . 26.

није иродаја беочинске каје обављена законитим иутем , и у Пешти се и врапци на крововима министарским смеју трабуњању „Народвосгином", да наје уговор од круне одобрен. Веселник је „Народностин" нешто начуо, те по свом обичају, хтеде се нааравити важним. Сирома он! Како са врб/ју оведоци! „Застава" се искида иишући о иродајц кућа садашњег иотпуковника г. Паје Живојвовића арх. енархијеком Фонду и Његовој Светости, мислећи да и то питање може доћи на тапет при пристојећем Јуђењу туцинданским јунацима од мегдана. У осталом, „Застава" чини своје и њој се не може човек већ ни чудити њ;ном писању. Ал је зло, и то велико зло, да се један карловачки ироФесор гимназије, који се већ нрославио својим сведочењем о приватном раз говору на „пријатељској" вечери, толико заборавио, да хвата сведоке за тврдњу „Заставину" и то на овај начин. У разговору у ка®ани, исти веселник из небуха, упита једног римокатолика: сећа ли се да је Живојновић тада и тада, то и то рекао, и када му исти одговори, да се не сећа и да он о томе ништа не зна, исти га назва именом, које се не може овде навести. Како исти римокатолик, тако и остали Срби, згледаше се и згадише се на такво држање и такву улогу новопеченог радикала. Е јесмо пали и странчарство нам је испило и оно мало намети. Ну, куда то води ? !

УредЕгак: Димитрије Руварац, протојереј.

* * * Не само да су се у Вроду браћа свештеници овом приликом понела онако , како се нису требала ни смела понети; него се на жалост мање више ово ноеледње време скоро свугди обављају овако свештеничке исповести. Звамо браће свештеника, који као пушачи и пре исповести пушише јавно у ходнику, а по обављеној исповестп иде се редовно на ппво у пивару, где се јавно нушп, да и не говоримо после ручка у кафани. Пре иеку годнну дођоше два веселника после ручка својој рођаци, која седи у кући штамааријиној, те како беху добри певачи, певаше с богословима подуже врошке песме. С тога или треба свештеничке псповести укииути, ако већ нпсмо у стању бар онај дан провести као што треба, или дотичне проте треба да их мало друкчије обављају. Овако, као што се већином данас обављају, не мају смисла. Уред.

ЛИСТАК.

В е с т и. Двадесетпетогодишвица. Његова Светост навршује данас 25 година од како је гхостао епископом. Честитајући Његовој Светости 25 годишњицу еиископовања; дај Боже да дочека у здрављу и 25. годишњицу свога иатријарховања. = Научне екскурзије. Свршене нриправнице Београдске учитељичке школе, њих 35 са наставничким особљем, на својој екскурзији ио нашим кЈ>ајевима, поклониле су се Њ. Светости сри. патријарху. У име свију поздравио је директор учитељичке школе г. Љ. Протић Њ. Светост топлим изразима оданости и признања, а Њ. Светост се милостиво захвалила на овој нажњи, интересујући се за ову врсту просветних завода у Србији и њахову напретку. На свршетку ове аудијенције, отпојале су све ученице опроштајне речи: „Исполаети деспота" у свечаној сали, опростивши се тако са овостраним цркв. поглаваром. „Народноотино" измотаваае. Из Будимпеште нам јављају — из еасвим поузданог извора —, да је у веселника „Народностиног", трабушање о продаји беочинске каје поникло отуда, што се позната конзорција обратила угарском минисгарству ради куповања нове каје од манастира Беочина, те је због тог министар изискао сва акта односећа се на продају старе каје. У министарству се и не мисли о томе, да

Вр. 32/У. 0. 1907. 0 б ј а в а. Оаим се од стране уиравног одбора монашког удружења митрополије карловачке ставља до знања свима члановима монашког удружења, који су у седници управног одбора од 19. маја (1. јуна) о. г. у манастиру Крушедолу држаној, одређени, да учествују на овогодишњој храмовној слави манастира Бешенова (15/28. јула), да се иста слава ради предузегих, а још недовршених оправака мана« стирске цркве бешеновачке, не ће моћи одржати, већ управа споменутог манастира умо> љава одређену за славу братију, да изволе доћи на дан освећења цркве, који ће се благовремено у званичном листу „Српском Сиону" објавити. Председништво управног одбора монашког удружења. 21. јуна (4. јула) 1907.