Srpski sion

Стр. 480.

СРПСКИ сион

В р , ао.

П 1ТОМЦИ су дужни при ступању у завод донети и целог свог боравка у истом непрестано на броју имати: 6 кошуља, 6 гаћа, 12 огрлица, 12 пари запонака (манжета), 12 марамица, 6 убрјса (пешкира), 12 пари чараиа (вли обојака), 4 кошуље пресвлачице и (ко је уобичајио да носи) 2 дукс^ра. Даље има сваки питомац донети са собом још и: прибор за прање зуба (чисту четкицу и појачу стакленицу, чашу), четку за хаљине, четке за обућу, кишебран и пар пануча, — Без потпунога броја ових ствари не може се ни један питомац у завод примиги, — На рубље питомачко удариће се у економату заводски дотични број, који ће се сваком поједи

ном питомцу доделити; стога ваља на загасите или црне ствари пришити четвероуголан комадић бела платна, да се број на исто стави. Књиге и материјал за писање н бављају иитомци сами. Сваки питомац мора имати потпун прибор свих потребних уџбеника, књига и скрипата. Првогодишњи питомац треба ради набавке тих ствари да донесе са собом 50 круна. Иначе имају гштомци у заводу басплатан ужитак, одело и прање рубља, Карловци 25. Јулија 1907. У п р а в а прав. српског богословског семинара.

ДРУГИ 0ГЛАСИ

ЗВОШШШЦ И Ф&БРШ ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА Н0В0ТННЈА Ф-П-К/ГТТТТТ-П а -т=-ег препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за преливање пукнутих звона у овакој величини, као и за целокупно хармонично уде шено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се на једном месту излунало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована са отвореним одупгаама прови|ена звона, "ф| која су у горњем делу — као виолина — са отвором у виду Фигуре 2 нровиђенаи като имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона но старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједначује са звуком других но старој еистеми ливених звона од 461 килограма. Даље нрепоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; правље&е старих звона са крунама од кованога гвожђа, 27—62 4. Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земал ској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарскои медаљом.

шџ

„Орпскж Сион" излази сваке недеље на једном целом табаку. Дена му је: ■>& Аустро-Угарску, Босау и Херцеговину на годину 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт годиае 2 круне. Зд стране земљб, на годину 10 круна. Поједини бројеви 20 филира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације у року од 15 дана шаљусе Администрацији а остали рукоииси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласв, објаве и стечајеве плаћа св 1,0 филир а од једног реда ситних слова. — Неддаћена иисжа се не дрижају. —Рукописи се не враћају. Све спорове овога листа у ствари претплате или других потраживања решава котарски односио оићински суд у Карловцима. И«Д»в ш швмша: Сривке М»в»епр«м Шхашхжрајв у Ср. Карлоацвма 417. 1907.