Srpski tehnički list — dodatak

– 96 —

уклонити, а оно знатно ублажити и смањити многе штете, које долазе од поплава.

У тој намери и доносимо пројекат ових упутства, како би се са њим упознале колеге које би из своје праксе могле што додати, што би било од користи, а на чему бисмо им били благодарни.

Упутства за чишћење река, речица и потока.

Под чишћењем корита и обале река, речице и потока — водених токова, — има се разумети она радња, која се с времена на време редовно по-

" навља, а коју је потребно вршити ради уклањања свију оних препрека, које ометају правилно отицање воде, воденим токовима.

Ово чишћење дужне су чинити општине, у чијем се атару налази водени ток.

На деловима водених токова, где се налазе постројења, као бране, уставе, јазови, и друго,чишћење су дужни вршити сопственици тих постројења и то на дужину речног тока у колико се простире дејство тих грађевина.

Ако се две општине граниче једним воденим током, онда је свака општина дужна да чистим одржава корито до средње линије његове.

Чишћење у циљу пловидбе сплаварења, превожења скелом и томе подобно, пада на терет др-

жаве или концесионара.

Препреке.

Препреке које ометају правилно отицање воде, могу бити двојаке, или су од природе или их је човечија рука поставила.

Од природе су препреке: лед, камење, шљунак, песак, муљ, кладе, грање, шибље, пруће, трава и др. или су намерно и бесправно постављени од заинтересованих као: ограде, плотови, поплети, коље, дрва, супови, мочила и др.

У препреке се могу рачунати и врло оштре и неправилне окуке, које би по могућству требало такође уклонити. Али како уклањање ових окука захтева и просецање приватних имања, то се имају извршити само најнужније исправке корита, а по пристанку и погодби са сопственицима дотичних имања.

Ако се до погодбе не би могло доћи, потребно је да се претходно изради план и поднесе надлежној власти на одобрење, изнесе на углед свима заинтересованим и даље поступи у свему како то

закон прописује, патек тада приступити извршењу.

Корито.

Корито, које се чишћењем треба стално да одржава код једног воденог тока јесте, по својој ширини и дубини онај профил, кроз који може протицати велека вода, којасе редовно сваке године јавља,

Ако је на гдекојим местима корито засуто треба га прокопати — обновити и то према постојећем профилу, који се у непосредној близини узводио или низводио од тога места налази, а који одговара профилу за обичну велику воду.

Где не би било тако лако наћи и одредити профил за обичну велику воду, треба се обратити за стручни савет и упуства надлежном окружном начелству.

Водоплавни терен.

_ Поред чишћења и одржавања корита, често је пута врло потребно одржавати и водопловни терен једног речног тока. Нарочито је то потребно тамо, где је речно корито само по себи недовољно и где свака већа вода излази из обичног корита и плави целу долину, међутим и ова долина је по ширини својој ограничена.

У таквом случају потребно је поред корита обале, још и његов водоплавни терен ослободити свију сних предмета и препрека, које би сметале правилном отицању воде. Такви су предмети: пластови сена, стогови, шаше, дрва, зграде, плотови и др

Време чишћења.

Окружна начелства ће одредити, према климатским приликама за разне крајеве време за чишћење водених токова, ипо томе издавати потребне наредбе.

Ако се мора предузети редовно сваке године, када отпочне топљење снега или пре киша које се редовно у извесно доба годинеу већој количини јављају, чишћење се има извршити у једном крају, а за цео речни слив у мсто време и у одређеном року.

Чишћење водених токова може се наредити и у ванредним приликама, ако се за то потреба укаже.

Спорови.

Ако се појави какав спор због чишћења водених токова, надлежне полицијске власти ће испитати узрок тих спорова, и одмах по могућству уклањати их н заинтересоване поравнати. Ако пак то не буде могуће, онда ће надлежне власти са свима подацима спровести такве спорне предмете Министарству Народне Привреде, на надлежност и решење. Надзорне власти.

Сви радови око чишћења водених токова стаје под контролом, среских, окружних и полицијских власти. Врховни надзор над чишћењем врши Министарство Народне Привреде преко Хидротехничког Одељења.

Надзорни органи дужни су бар једном у години обићи и прегледати све (важнијег) водене то-