Srpski tehnički list

ОТРАНА 76,

НАЈЦЕЛИСХОДНИЈА ВЕЛИЧИНА ПУТНИЧКЕ ВОЗАРИНЕ ПА ЖЕЛЕЗНИЦАМА

БРОЈ 8.

Чл, 44. Набавка потрошног материјала.

Сав потрошни и остади потребан материјел, као и пнвентарске ствари, набавља по одобрењу дирекције а у границама одобреног буџета нарочито стручно одељење дирекције, „економно одељење“.

___Уз то одељење, и поједина стручна одељења, која, тај материјал троше, контролшшу сваку набавку по кодичини и каквоћи а такође оверавају и рачуне о исплатама тих набавака.

Чл. 45. Контрола издавања.

У благајничком одељењу постоји нарочити стручан отсек, „контрола издавања“, за преглед и контролисање рачуна о потрошњи и издавању.

Овај отсек у благајничком одељењу сматра се као државна железничка контрола издавања. Према томе, она контролише, по правилима п прописима, целокупну радњу појединих одељења, којима прегледа рачуне, ставља своје прпметбе или одобрава рачуне као исправне.

"Чала. 46. Одговорни рачунополагачи.

Сва одељења дирекције, која троше набављени матерпјал, сматрају се као одговорни рачунополагачи дирекцији за све руковање материјалом и инвентаром свога одељења. 7

Према томе, главна контрола не упушта се у детаљна испитивања о потрошњи материјала, али јој се стављају на расположење, потребна документа за правдање потрошње а тако исто и књиге о томе ради констатовања месечног и годишњег биланса.

Чл. 47. Рок за трегледање рачуна.

Главна, контрола дужна је, изузетно од 5. 40. свога садањег устројства од 27. Фебруара 1862. године, да рачуне и закључене књиге дирекције државних железница, прегледа п испита најдаље за три месеца, рачунајући од дана, кад јој дпрекција поднесе рачун о свом прошлогодишњем раду.

Овај преглед врши главна контрола у самој дирекцији. Тако прегледајући рачуне и књиге и упоређујући ове са поднесеним билансом, кад се главна контрола увери да је све исправно и на законима основано — онда одмах издаје разрешницу дирекцији државних железница.

Главна, контрола издаје ову разрешницу, изузетно од 5. 88. свога устројства, простим уверењем од стране њених изасланика, да је биланс упоређен са књигама и да је исправан.

Ово уверење исписују п потписују изасланици главне контроле на самом билансу у два примерка. Један задржавају рачуноиспитачи за главну контролу, а други се чува у дпрекцији државних железница.

Чл. 48. Особено контролисање.

Да се главној контроди, наведеним начином прегледања рачуна, не бп окрњило оно право, које она има према уставу и своме устројству, а тако исто да би се олакшао п сам рад, главна контрола може, по своме нахођењу, одредити извесне изасланике, који ће повремено или непрекидно на лицу места, у благајничком одељењу дпрекције, контролисати све рачуне примања и издавања.

(овРШИЋЕ се)

НАЈМЕЛИСАОДВИЈА ЗЕЛИЧИВА

ПУТНИЧКЕ ВОЗАРИНЕ НА ЖЕЛЕЗНИЦАМА.

(СВРШЕТАК)

Збир бројева од %, до ", представља честину путовања т, која одговара трошку за путовање К. Ако узмемо, да се вредности путовања за разне цељи од у, до У подједнако разликују, онда ће и бројеви од пу == О до њ, представљати један ред са сталном разликом. Према томе њихов збир биће;

1 + о: -<- (+ | иди 7 == [

При одређивању вредности УУ некога путовања у извесној цељи, замислићемо, да је већ одбивен трошак, који се мора учинити на крајњој тачци пута за постигнуће постављене цељи. Према томе трошак једног путовања ЈК састојаће се јоште из возарине у, за тим из трошка а за долазак на железницу и одлазак са писте, и најзад из накнаде за губитак времена за време путо-

. = К ј

вања. Губитак времена можемо узети као сразмеран дужини пута 2, те ћемо моћи ставити К = у + а - и а. Ако ову вредност од К унесемо у израз, који смо нашли за честину путовања, добићемо :

о == |

Како возарина према постојећим тариФама равномерно расте са дужином пута гж, то ће и накнада за губитак времена износити известан део или известан мултипл возарине, моћи ћемо дакле за ову у образац ставити 679, услед чега овај добија вид:

тј = + |

Па зе и у а <+ иг + у

Баир ша-не (5 ЈЕНИ] ва ји ој