Srpski tehnički list

СТРАНА 94.

суђење по одредбама закона о чиновницима грађанског реда.

Ча. 108. Отпуштање без суђења,

Службеник се може отпустити без осуде железничког одбора, кад падне под стециште или под туторство због лакомисленог расипања и задуживања, Даље, без осуде одбора може бити отпуштено и оно особље, које је било под судским ислеђењем због дела хоја бесчасте.

Чл. 104. Поступак при изрицању казне.

Дисциплинарне казне не могу се изрећи док се окривљени не саслуша усмено или писмено,

У акту, којим се изриче дисдиплинарна казна, изложиће се службенику и његово дотадање владање и кривице, за које је био кажњен.

Чл. 105. Ислеђења..

Ислеђења за дела, која треба упутити железничком одбору на суђење, врше надлежни службеници дирекције. Ну, одбор има права да одреди нарочито лице из своје средине, које би руководило или свршило накнадно ислеђење.

Исто тако одбор има права, и без обзира на ислеђење које постоји, да позове туженог службеника на лично саслушање и ислеђење.

Чл. 106, Прекид ислеђења.

Аво би кривица била таква, да потпада под суђење кривичног закона, дирекција извештава о томе надлежни суд и прекида ислеђење до свршетка ислеђења п пресуде земаљских судова.

Чл, 107. Саотштавање пресуде.

Презуде железничког одбора дпрекција саопштава, осуђеном службенику на потпис најдаље за 8 дапа.

Осуђени службеник има права да се жали дирекцији противу тога решења у року од 8 дана, рачунајући од дана кад му је решење саопштено.

По истеку овога рока дирекција подноси министру грађевина на преглед и одобрење све пресуде одбора о чиновницима и званичницима а пресуде за све остало особље прегледа и одобрава дирекција,

Чала. 108. Бележење казне.

Све казне особља, како административне тако и дисциплинарне, уводе се у службени дист.

Чл. 109, Уклањање од дужности.

Кад који службеник падне под стециште, под кривично или дисципдинарно ислеђење иди кад безбедност

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О УРЕЂЕЊУ ДИРКЕЦИЈЕ ДРЖ. ЖЕЛЕЗНИЦА

БРОЈ 6. и 7.

службе захтева његово уклањање од дужности, може дирекција, а у хитним случајевима и ако интереси службе неопходно захтевају, може и сваки претпостављени удалити службеника од вршења дужности.

У овом последњем случају треба одмах известити дирекцију, наводећи разлоге, са којих је дотични службеник уклоњен од дужности, па ће о томе дирекција донети своје решење.

Службеник, уклоњен од дужности, добија половину сталне плате или дневнице и целу стапарину, односно бесплатан стан, за оно време, док је уклоњен од дужности.

Ако се службеник, удаљен од дужности, огласи за невиног, онда му се накнадно враћа задржати део плате; напротив, ако се из службе отпусти, пропада му обустављени део плате или дневнице. Напослетку, ако се дотичпи службеник осуди на мању казну, онда му се враћа задржати део стадне плате пли дневнице.

Службеник, који се од дужности удали, не сме се употребити ни на какву другу службу, пити пак носити значку или службено одело. Тако исто узимају се од њега све службене књиге и остала службена документа и акта.

ДЕ ЕРО МЕ престанак службених односа. ·

Чл. 110. О престанку у опите.

Службени односи између службеника и железничке дирекције престају:

1, иступањем из службе;

2. отказом службе;

3. отпуштањем ;

4. стављањем у пензију; и

5, смрћу службеника,

ил. Иступање из службе.

Службеник који дуже од 5 дана изостане од дужности без допуштења и дирекцији се за то време не јави, сматра се да је својевољно пступио из службе без права на ма какву накнаду.

Чл. 112. Оделужсивање рока у војсци.

Ко оде у стајаћу војску да одслужи рок, престаје бити службеник дирекције и плата ће му се издати до дана разрешења.

По одслужењу рока, службеник се поново прима у желесничку службу, ако има места и потребе и ако је декарским прегледом нађено да је способан за железничку службу.

Чл. 118, Отказ службе.

Сталном особљу, које још нема права на пензију по одредбама овога закона, може се служба отказати, ако то захтева државна потреба. Исто тако, може се служба отказати и осталом особљу.