Srpski tehnički list

Број 6, и 7.

ДЕО 1Х. пензиони фонад.

Чл. 128. Установа фонда.

Да би стално железничко особље, у својој старости и кад постане неспособно за рад а у случају смрти њихове, да би удовице и сирочад имале издржања, — установљава се при дирекцији државних жедезница нарочити Фонд под именом: пензиони фонд сталног особља српских државнит железница.

Ча. 124. Смер фонда

Овај пензиони Фонд не може се никад и на никакав други смер употребити, но само онако и на оно. као што је одређено у овоме закону.

Ил 125. Надзор и“ руковање.

Фонд овај стоји под надзором министра грађевина; њиме рукује управни одбор пензпоног Фонда а рачуни о приходима и расходима истог Фонда, подносе се главној кантроли на преглед, редовно сваке године.

Сви послови овога Фонда сматрају се као службени и ослобођавају се свију такса а врши их дирекција државних железница.

__Управа овога Фонда подноси сваке године извештај министру грађевина о стању Фонда и извод рачуна о годишњем приходу и расходу. Овај извештај и извод предаваће се јавности у службеним новинама.

Ча. 126. Састав управног одбора.

Управни одбор пензпоног Фонда саставља:

1. железначки одбор;

2. десет чланова пензионог Фонда, који се бирају из сталних службеника у месту становања дирекције.

При бирању ових десет редовних чланова за управни одбор, бирају се још и десет лица за њихове замењенике. Ови замењеници долазе у управни одбор по реду и броју гласова, чим се упразни једно место члана одбора, услед премештаја иди других каквих узрока.

Чланове одбора и њихове замењенике бира све стално особље на писмено, на позив дирекције.

._ а изабране чланове и њихове замењенике огдашују се она лица, за која је гласало највише чланова, пензионог Фонда.

Чланови одбора и њихови замењеници бирају се на три године.

Уа. 127. Састанци одбора. МУ управном одбору председава директор а кад он није присутан, онда председава главни инспектор. Управни одбор састаје се редовпо свака три ме-

сеца, а покрај тога још и онда, кад то захтева потреба Фонда. |

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ ДИРЕКЦИЈЕ ДРЖ. ЖЕЛЕЗНИЦА

СТРАНА 97.

Одбор решава простом већином гласова а може радити само онда, кад има на окупу најмање 15 чланова, рачунајући ту и председника,

Чл. 128: Делокруг одбора.

У круг рада управног одбора спада:

1. да води старање о уредном руковању са имаовивом Фонда ;

2. да рукује капиталом пензионог Фонда.

0 руковању овога капитала прописаће се нарочита правила, која ће се поднети министру грађевина на преглед и одобрење; но још сада утврђује се то начело, да услови под којима се капитал Фонда даје на приплод, морају најмање одговарати свима оним условима Које прописује управа Фондова за давање свога капитала на зајам; |

8. да расправља сва важнија питања, која се тичу пензионог Фонда;

4. да по одредбама овога закона доноси одлуке о ванредним удозима чланова пензионог Фонда, који после 80 година ступе у службу или се ожене после 85 година;

5. да доноси одлуке о праву и величини пензије по одредбама овога закона;

6. да решава о свима осталим предметима, који се односе ва пензиони Фопд а које дирекција упути управном одбору на решавање.

0 раду управног одбора води се нарочити записвик, у који се уписују сва решења одборска. Записник води деловођа, који се бира из чланова управног одбора. Записник потписује председник и сви присутни чланови одбора,

Записник се чува у благајничком одељењу дирекције.

Ча. 129. Извршење одборскиг одљука.

Све одлуке управног одбора. извршује дирекција; према томе, она правно заступа пензиони ФОНД.

Ча. 190. Чланови шензионог фонда.

(ви стални чиновници, званичници и служитељи дирекдије државних железница, били жењени или нежењени, чланови су овог Фонда и имају право и дужност да у исти улажу, по одредбама овога закона.

Чл. 181. Право садањег особља.

Особљу, који се затече у железничкој служби, при ступању овога закона у живот, признаће се за године сталне службе и оно време, проведено у железничкој служби од 21. маја 1889. године, као дана, кад је држава узела експлоатацију железнице у своје руке, односно од дана постављења за оне службенике, који су после тага, времена у железничку службу примљени.

Разуме се ио себи да ово вреди само за оне службенике, који се поставе за сталне по одредбама овога, закона и онда су дужни да на то изјаве свој пристанак за 15 дана, рачунајући од дана, кад им је саопштено то постављање.