Srpski tehnički list

БРОЈ 8. п 9.

„сваком таком узастопном положају силе, треба да наЂемо уплив исте за сваки поједини део носачу и тај упдив са знаком + треба у сваком одговарајућем уза"стопном положају силе, пренети у виду ординате а у одговарајућој размери на више . а са знаком — на ниже. Крајње тачке тако пренесених ордината састављене, дају нам иполуенц линију за силу 1, помоћу које по казаном начину, можемо наћи и максимално напрезање одговарајућег дела посача а за цео дати систем спла.

ТЕОРИЈА ИНФЛУЕПЦ-ЛИНИЈА

СТРАНА 129.

Знајући унапред, да је инелуенц линија , између свака два попречна носача права линија, то ћемо према томе, тражити уплив силе [ при кретању, само на местима попречних носача, и крајње тачке тако пренесених ордината састављене правим линијама дају нам инелуенц ливију за силу 1==8 тонп а за одговарајући део носача.

Ми ћемо краткоће ради, конструјисати инелуенц линије само за делове носача 1; ди 2; 3 одакле ће

45 4. 8 1,3+2,0 3,5 РУИ ЊВ шеонл — |8 ојБз ојев а је ајв 0,63 ој68 а48 : Д у Ч ЛШ МЕ ЈК

-се начин конструјпсања пнФлуенц линија моћи јасно видети,

Конструкција инфлљусни линије, за дијагоналу 1; 3 а за силу 1==8 тони.

За изналажење напрезања појединих делова носача , најбоље ће нам послужити граиска метода се-чења или тако звава Омутап-ова метода. Кад се сила Т налази на месту попречног носача 1. тада су нам „реакције Ко ==8 тони а В/==0, напрезање дијагонале 1,2 у том положају силе [, равно је нуди; дакле ин-Флуенц линија почиње у тачци А.

Кад сила [ при кретању дође у положај попречног носача 8, тада су нам правци реакција БН, и К',. Величину истих налазимо из троугла сила, равлажући силу Г у две по правцу познате компоненте В, п Ка. дна_јући тако ведичину реакција, можемо наћи и напрезање дијагонали 1, 2, ахо учинимо пресек 0, И посматрамо леви део носача. Да би нашли напрезање дијагонале 1, 2 у поменутом положају силе 1, узећемо за тачку момента тачку ДМ) у којој се секу унутарње силе 5, и „8, ; за равнотежу мора резултанта свију сила пролазити кров тачку момента ДМ и кроз тачку пресека реакције

К, са дијагонадом 1, 2, дакле кроз тачку М, Знајући,

ово миш помоћу троугла сила налазимо одмах напрезање дијагонале 1, 2, дакле уплив силе [ на дијагоналу 1,2 кад се сила надази у положају попречног носача, 8. Овај уплив силе [ означићемо га са У,, и пошто “се из троугла сила дознаје, да се дијагонала 1,2 пстеже, дакле је знака позитивног, то према нашој тео„рији инФлуенц линија, имамо овај уплив У, да прене-

семо на више у виду ординате у тачци 8 и крајња тачка |

тако пренесене ордивате В, даје нам једну тачку ин-Флуенц линије.

На основу овога до сада показанога, ми можемо тако исто наћи напрезања дијагонале 1,2, кад се сила 1 при кретању буде находила и у местима остадих попречних носача, дакле у тачкама 5., бо Олигтви де иу у сваком таком положају силе, преносићемо одговара_јућа напрезања дијагонале 1,2 са својим знаком у виду ордината, крајње тачке тако пренесених ордината пре"стављају нам поједине тачке инФлуенц линије АВЉЕ.... (..4 ; које састављене правим линијама дају нам тра-

„жену инФдуенц линију за напрезање дијагонале 1,2, при |

кретању силе 1= 8 тони. Копструкција тачака, инолувнц „линије Е, КЕ, О и тд., види се из саме слике на листу ХХЈХ. На исти начин могу се конструјисати ипедуенц „диније за сваки поједини део носача, но ми ћемо овде краткоће ради, само графиски без описа, конструјисати „још инфлуенц линију за напрезање вертикале 2,3 при кретању силе [==8 тони, која се конструкција јасно (из саме слике види.

Пошто пмамо овако конструјисане инФлуенц линије за напрезања разних делова носача а за силу 1, то можемо по напред показаној теорији наћи и максимална напрезања истих делова носача, кад на носач дејствује напред дати систем сила.

Како је пак ипфелуенц линија конструјисана за силу 1==8 тони; а у датом систему сила имало разне величине пстих, то да би се пстом инФлуенц линијом могли послужити да изнађемо уплив и осталих сила датога система, то морамо величине уплива силе Т, редуковатп сразмерно величинама осталих сила датога система; морамо дакле за тај случај конструјисати редукциони угао за сваку поједину силу датога система, тако за силе Ш, 17, УП и УП1 које су међусобно једнаке и равне 0,63 тонп, копструјисаћемо редукциони угао (0, кога је један крак = 8 тони а други == велпчини, поменутих сила = 0,63 тони, на исти начин ћемо конетрујисати и редувциони угао за остале а једнаке силе датога система У, УГи 1ТХ ==4,8 тони и тако ћемо увек ордпнате инелуенц линије конструјисане за силу 1 у местима појединих сила датога система, које се по величини разликују од силе 1, морати редуковати помоћу зато, на показани начин конструисаног редукционог угла; п тако редуковане ординате престављају нам уплив одгогарајућих појединих сила датога система, који се уплив при одређивању максималног вапрезања појединих делова носача, по напред наведеној теорији инфлуенц линија, пма сабрати са осталим упливима сила за које је ипелуенц линија и конструјисана, дајући нам тада целокупно напрезање одговарајућег дела носача, за онај положај датога система сила, за који смо ординате инФлуенц линије сумпрали.

Редуковање ордината инфлуенц линије или уплива које проузрокује сила 1=8 тони на уплив за силе ПЕ% ТУ... ==0,63 6. врши се на следећи начин: захвате се у шестар ординате инфлуенц линија у месту дејствујућих а једнавих сила ШП, ТУ и т,д., и из тачка (0) пренесе се на одговарајућем редукционом углу до 4, из а се спусти управна на (0,б, то је тада дужина, ађ већ редуковани уплив једнаких сила Џи ТУ =0,63 6.

Пошто дакле знамо, на који ћемо начин, да редукујемо упливе разних сила датога система, то сада можемо приступити конструкцији максималног напрезања, дагде конструкцији линије сума.

Ми знамо из теорије индуенц линија, да максимално напрезање наступа онда, ако једна од већих сила датога система, лежи на једноме од виших прелома инФлуенц линије, према томе, нами неће бити потребно да конструјишемо цео сљед узастопних тачака, линије сума, већ ћемо морати наћи само неколико тачака линије сума, за случајеве кад нам једна од већих сила, лежи на једноме од виших предома инолуенц линије,

18