Srpski tehnički list

ОРР РОКИ

ТЕХНИЧКУ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖИЊЕРА

РЕДАКЦИОНИ ОДБОР УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА

УРЕДНИК МИЛАН Ј. АМДОМОВИЋ, проФфЕСОР ВЕЛ. школв.

ГОДИНА 17.

ЈУЛИ и АВГУСТ 1893.

СВЕСЕА 4

ИЗВЕШТАЈ УПРАВНОГА ОДБОРА УДРУЖЕЊА СРП. ИНЖИЊЕРА

главном годишњем скупу 1893. год.

пе

Извештај главноме скупу о раду удружења срп. инжињера за 1892]3 годину.

Управни одбор коме је прошлогодишњи скуп поверио, да руководи послове удружења, подносећи свој извештај за године 18923, може са задовољством пред скупом констатовати, да је се у овој години осетило" живље учешће чланова у пословима удружења Што је у обе прошле године чинило највеће сметње удружење у његовом раду, то се и ове године и поред највећег заузимања чланова није могло отклонити, Управни одбор и поред најбоље своје воље није могао да развије своју делателност у оноликој мери, колико би се то од њега с правом могло очекивати. Узрок је томе што су три његова члана преко њихове воље била спречена да учествују на састанцима одборским Г. Јевта Стефановић премештен је за окружног инжињера у Пожаревцу, г. Јоца Јовановић постављен је за надзорног инжињера на прузи КрагујевацСмедерево, а г. Андра Стефановић изјавио је, да не може учествовати иа одборским и дружинским састанцима, а дешавало је се и то, да је по који од осталих чланова спречен био државним послом, тако, да се састанци одборски никад нису могли пуноважно одржати.

Но у колико је управном одбору одузета била могућност за рад, у толико је на редовним састанцима било живљег учешћа и интересовања, о појединим питањима.

У овој прошлој години удружење је имало 6 редовних састанака, на којима се могло пуноважно решавати.

Из записника са ових састанака који су — сем два — штампали у дружинском органу, може се видети рад удружења. Но управни ће се одбор ипак дотаћи главнијих питања коа су на овим скуповима претресана.

Управни одбор сматрао је за своју дужност да Њ. В. Краља, приликом узимања краљевске власти у своје руке поздрави, те је у тој цељи сазвао ванредни скуп 10 априла, на коме је изабрата депутација од 17 чланова, који су Краља поздравили у име удружења. Њ. В. Краљ примио је депутацију 20 априла, и ми можемо са задовољством констатовати, да је пријем био врло срдачан, а што нас највише може обрадовати, то је оно живо интересовање Њ. Величанства о стању нашег удружења. Ми не треба да пропустимо ову прилику, кад нас је већина наших колега на окупу, да дамо израза нашег задовољства високој пажњи Њ Величанства узвиком: ивео Краљ Србије Александар 1.

Удружење је се старало како и на који начин а са мање материјалних жртава да прибави што већи број страних стручних часописа, па је у тој цељи донесена одлука, да се умоли железничка дирекција, да нам стави своје стручне листове на расположење, које би јој после извесног времена враћали, а у исто време да се пошље у замену наш технички лист неколиким уредништвима угледнијих техничких листова.

На прву одлуку дошао је одговор од дирекције, да ће нам она то радо учинити, чим своју библиотеку у ред доведе, а друга одлука шиљање листа у замену — није још извршена,

12