Srpski tehnički list

1

АВРО ЧИГОЛЉА ИНЖЕЊЕР _ ГРАЂЕВИНАР, ЧЛАН ИНЖЕЊЕРОКОГ УДРУЖЕЊА

РОЂЕН У ВИГУ (ЈУЖНА ТИРОЛСКА) А ПРЕМИНУО 10. АПРИЛА ОВ, год. У својој 98 години

Инжењерско удружење изгубило је у Чиголи доброг члана, а грађевинска струка вредног и савесног грађевинара.

У Србију је дошао 1881! године и до године 1889 био на грађењу и одржавању наше жељезничке пруге. Год. !889 иступи из службе и преда се предузимачким радовима.

Од већих његових радова напоменућемо: извршење винодељске школе у Неготину, у заједници са. А. Штоком, предувимачем, која је изведена на потпуно задовољство Министарства грађевина. А нарочито у радовима око полагања горњег строја и довршења грађевина на Сењској прузи, које је самостално руководио , великом вољом и енергијом за њихово довршење — оставио је међу својим друговима трајан спомен опреме стручњачке и савесности.

Поред других мањих радова које је извршивао на нашој жељезници, у последње време био је закључио уговор с Дирекцијом за набавку 60.000 комада букових прагова. И у овоме раду показао је велику заузимљивост и одважност, Ну на жалост није му било суђено да до краја изведе овај посао.

Удружење српских инжењера ценећи његов рад положило је венац на самртни одар, а рећи ће: драги друже, нека ти је лака земља за коју си увек залагао своје слабачке силе!