Srpski tehnički list

СТРАНА 94

На- трулу новоозиданом урезани су осам прозора узана, горе полукружна, кроз које упада оветлост озго у цркву, а с поља и осам уложина, налик прозорима, за место гди ће бити измоловани свеци; на, северном, западном и јужном зиду пробијена су три прозора у виду окру глих ружа, а у олтарној апсиди такођер су отворена три прозорића узана горе полукружна, па је сада цела црква веома добро осветљена, особито оном светлошћу високом кроз труло и оном са стране кроз руже, а у олтару је она намерно мало ублажена оним малим прозорићима, да не би она бљештила свуда подједнако, по што у њему — олтару — треба да буде светлост мало слабија, због бољег одсјаја златом извезених стихара и одежада, и да се може са места гди правоверни стоје слободно гледати, а да очи не засењује.

Засвођењем двају нових лукова, у средњем делу цркве са ступаца поред оба платна, створена је основа квадратна за извођење трула и кубета, а изображењем преостале дебљине зида према северу и југу у виду троугластих забата, отворени су у горњој — другој — висини привидно попречни кракови црквени, засебно покривени, јер је труло са кубетом уже но цела ширина цркве, па оно из ове изилази над својим

мањим квадратом из кровова као самостална,

средина у вис.

Тако је дат овој иначе «уздужној кући» о поља вид «крстобразне цркве“, но кракови северни и јужни обележени су на платнима зидовима —- само олучним цевима, јер нису даље маркирани нарочитим ивицама зиданим, које би изилазиле напоље, по што стари зид није даље диран него задржат онако како је и од пре био. Основа трулу и кубету, с поља гледана, испрва квадратна а после осмоугаона, као део зграде у центру, јачих је мера, но горње

труло са кубетом, које је округло засновано п

у коме су поред осам прозора с-поља јоши осам уложина усечене, па је кубе тиме добило израз лакоће и органичне везе са целином ове цркве. : Стара врата беху узана и ниска: њихов праг беше са земљом раван. на којој је био и сам под црквени. Овај је сада повишен у храму за 45 цм., и у цркви се улази преко три ступња —- један степен одморњача и праг вратнени, у олтару за даљих 15 ц. м. те лежи за један степен више од општег пода црквеног, а врата повећана и проширена, која су добила нарочити вратник од камена са украшеним надвратником, профилираном надстрешницом.

Само на такав је начин било могуће, да се од просте уздужне куће створи ма и налик —

ОБНОВЉЕНА ЦРКВА У СЕЛУ ЈАРУШИЦИ

број 5 певудо — крстобразна црква, а да се суштина — светиња, што каже наш народ — старе грађевине не ремети. :

Ова стара — сада обновљена — црква, веома је малих мера; с поља је дугачка, без апсиде 9:10 м., са њоме 10:45 м. а 5:40 м. широка. — Изнутра је, тако исто мерено, дугачка 1'50 и 8:85 м. а широка између платна 3:20 М., по између ступаца појачавајућих, над којима је у средњем делу цркве подигнуто труло и кубе засвођено — само 270м. — Тако је ова стара,

| црквица мера пајмањих од досадањих описаних | цркава. и. црквица у овоме листу.

За олтар — Бему — је употребљена апсида, источни краћи део са првим ступцима, за солеју и ексцедре — место за обред и певнице, = средњи део испод кубета, дакле главни најважнији и највећи део цркве, као што је у нашим црквама пређашње Орбије готово увек и било, — а за место за народ узст је западни део осредњи, већи од источног а мањи од средњег дела, и део првих стубова појачавајућих до самог кубета.

Иконостас је и овде сада при обнови стављен над степеном каменим који олтар диже од саме цркве, ион је онако стар какав је био и сада употребљен, — и сигурно је израђен у пет поља. као најмањег облика, са троја врата и две престоне иконе.

По својој основи — видели смо напред ла је ова црква једноапсидна, Једнопросторна као проста уздужна кућа, али сада по обновљељу, са трулом и кубетом, но по своме спољнем оклопу видимо да она изгледа налик цркви

крстобразној, — а у ствари по унутрашњости својој. то није. — Она је сада дакле привидно — псвудо — крстобразна.

Грађевина стара израђена је од полутесаног и ломљеног камена. Она није имала дрвене грађе за кров, већ су сводови били застрти тешким камењем а на овима је тек дошао прави покривач — обли цреп, те је тиме био нагомилан знатан терет над самом зградом на место лаког крова, као што се то обично ради. Али је баш тај терет у овом случају допринео те обурвана земља са брда, — на чијој је нози црква саграђена, није одгурала у поток, већ је исту просто затрпала била.

У почетку овога столећа кнез Милош је наредио да се црква ископа и онолико оправи да се може у њу да служи служба божија.

У ово — најновије — доба покренута је мисао, да се ова стара црква обнови у правом смислу речи.

По добављеним податцима и нацртима старе цркве са претходним покушајем саме обнове,