Srpski tehnički list

~

БРОЈ !

КОНСТРУКЦИЈА САНТРАЧА И ЊИХОВА УПОТРЕБА

СТРАНА 147

Дебљина 4 шипова у см. који стоје чврсто у земљишту и који изнад истог штрче за ! ом, одређује се обрасцем :

4 = и 4 == 11 | за

где је Р оптерећење једпог шиша у кгр,, 5 == 10 сачинилац сигурности, а Е = 120000 кгр.

Веза попречних прагова са уздужним извршује се као у сл. 15., 16. и 17.

Да би и земљиште између уздужним прагова носило један део терета, треба међупростор добро испунити и набити, или правилно изидати. Да би могли шипове лакше одсећи и чепове изрезати, треба по свршеном побијању шипова ископати земљу пспод сантрача на дубину од 0,30 до. 0,60 м. Чепови су шипова обично 5 до 8 ем. дебели, 8 до !0 см. високи а 15 ом. дугачки. Уздужни прагови имају обично 25 до 30 см. у квадрату и они се натачињу на, чепове шипова. Ови су чепови с тога нужни, да спречавају померање уздужних прагова. Попречни су прагови око 25 см. у квадрату; они се оздо исеку на дубину од 7 до 8 см. изатим се на уздужне прагове насаде. Попречни прагови долазе у одстојању од 1,00 до !.50м. и могу да штрче 8—10 ом. изнад талапа (сл. 15).

Између попречних прагова полаже се на уздужне прагове патос од 7 до 10 см. (обично 8 см. дебелих талапа, које се закивају дрвеним клинцима. Патос овај постројава се по сл. 15. или по сл. 16. и 17.

Међупростор се испуњује каменом, зидом или калдрмом, што све треба прелити хидрауличким малтером. У новије доба испуњује се међупростор бетоном, што је и много лакше п боље.

Да би се могла тачно обележити висина свију чепова, треба пустити воду да нарасти у темељној јами до висине, у којој ваља да лежи горња површина чепова; пошто се за тим ово стање воде обележи на свима шиповима, треба воду исцрпсти и шипове престругати у обележеној висини и чепове израдити.

За уздужне прагове треба узети што дуже греде, које се смеју само над средином шипова настављати. Ради веће сталности уздужни се прагови на саставу утврђују гвозденим спонама, 6—8 см. широким и око 8—10 мм. дебелим, које се прикивају 16—22 см. дугачким гвозденим јексерима. На оним шиповима, на којима се састављају уздужни прагови, израђују се чепови на целу ширину шипа.

По неки пут се ова веза шипова и прагова, нв извршује чеповима, већ се шипови пресеку

горе сасвим равно, па се праговии шипови везују завртњима ; тиме се уштеђује не само израда чепова, већ и прагови боље належу на шипове.

Шипове треба огулити и доле пирамидално зашиљити. Но врх не сме да је здраво шиљаст, ни ивице пирамиде да су сувише оштре, да се шипови не би лако цепали.

Тространи шиљци (ел. 18.) већма спречавају обртање шипа при побијању, али им ивице страдају у иоле чвршћем земљишту; со тога се више употребљују четворострани врхови, којих је висина равна ! до 3 губом (у средњу руку у, до 2 губом) пречнику шипа као у сл. 19; но врх треба затупити мањом пирамидом. Као правило важи ово: у колико је земљиште чвршће, у толико треба да је зашиљени врх краћи.

У чврстом, а нарочито у каменом земљишту врхови се шипова лако крзају и крхају, с тога се они у таковим случајевима окивају гвозденим _ патучама. Такве папуче састоје се из гвоздене пирамиде, на коју су накована четири крака, која се јексерима прикивају (сл. 20.).

Са добрим успехом употребљаване су папуче, којих је врх од ливеног гвожђа, на који су накована 4 крака од кованог гвожђа (ел. 21.. Овамо спада и конструкција Пегопфајпе-ова; код исте су два у облику (Ј савијена пљошта гвожђа тако увучена једно у друго, да она. сачињавају четири крака папуче, а око доњег дела кракова саливен је шиљак (сл. 22..

Папуче од самог ливеног гвожђа, употребљују се врло ретко; оне имају облик шупље купе, и утврђују се на шип бодљиком као'у сл. 23.

Добре су папуче у виду купе од 22 до 5 мм. дебелог гвозденог лима, које се на врху сваре у пун челични шиљак. Тежина оваких чунастих папуча износи за шипове од 20—25 см. јачине око 3 кгр.; ! кгр кошта од прилике 0,80 динара.

По Пегопфате-у износи тежина гвоздених папуча са четири крака и шиљком од ливеног гвожђа :

ПРЕЧНИК ШИПА ТЕЖИНА СТРАНА ЕВАДРАТНЕ ПЉОСНИ ШИЉКА см, кгр. см. 16—19 3 7 20—23 4 8 94—97 5 9 98—31 6 10 39—35 7 11 36—40 8 12 Ако је а пречник шиџа, онда је најбоље да дужина кракова буде = 1,75 4, ширина њихова = 0гда, а дебљина. = 0,05 4.