Srpski tehnički list

СТРАНА. 10

с. чврстина при кидању

у попречном правцу 28 кгр. на 1! мм.

4. истезање 37.

3. Код лимова без испољеног уздужног шравца, који се у највише случајева напрежу у разним правцима, као што је н. пр. случај код чворних лимова,

а. чврстина при раскидању

у главном правцу ваљања 35 кгр. на | мм“.

ђ, растезање 10%

с. чврстина при раскидању

у попречном правцу .... 30 кгр. на ! мм“.

4. растезање 1

4. Код гвожђа за наковнице, завртње ит. п. до занључно 25 мм. пречника.

а. чврстина при раскидању 38 кгр. на | мм“

б. истезање до прекида 18%..

За гвожђе од 25 до закључно %0 мм. у пречнижу. с. чврстина при кидању = 36 кгр. на ! мм“

4. растезање 157.

5. Код гвожђа профила «Цорее».

а. чврстина при раскидању 33 кгр. на ! мм“

р. растезање 67.

В, Остали опити, 1. Пљоснато и фасонирано гвожђе и лимови.

а. Опити на савијање.

Полужице, за ове опите припремљене, треба да се могу преко једне округлине од 13 мм. полупречника у виду угла савити а да на месту савијања не прокају, дакле да се не појаве пукотине у металном стању. Угао а, који један крак при савијању имо да опише, изновби у степенима Целзијевим:

При савијању у ладном стању:

о = 50% за дебљину гвожђа а = до 11 мм. = 35" « « « ни витке = 25' « « « == бе Бан О = [5 « « « а ве При савијању у усијаном стању затворено

тамно — црвене — (трешњеве) боје

ф = 190" за дебљине гвожђа 4 =“ до 25 мм. а ОД ЖЕ . = преко 25 · «

ђ. Опити на растињавање, Полужица одвојена у ладном стању од једног угаоника, пљоснатог гвожђа или лима 30 до 50 мм. ширине треба да се маже у црвено усијаном стању растињити — проширити до 14, пута своје ширине, кад се паралелно влакнима поклепава с плоштом страном једног чекића,

НОРМАЛНИ УСЛОВИ ЗА НАБАВКУ РВОЗДЕНИХ КОНСТРУКЦИЈА Број 1

која је заокругљена с полупречником 15 мм.а да се при томе не покажу трагови цепања, прскања у гвожђу.

2. Гвожђе за наковнице.

а. пити на савијање,

Гвожђе за наковнице треба да је тако, да се од њега у ладном стању може направити чекићем један савијутак, којега је чист пречник раван половини пречника округлог гвожђа а при томе да се не покажу ни трагови прскотина, раздвајања, у гвожђу.

ђ. Одити на стињавање — збијање.

Комад округлог гвожђа за наковнице, чија, је дужина равна двогубом пречнику, треба да се може у загрејаном стању, које одговара употреби, збити (стињити) у правцу уздужне осовине до на трећину своје дужине а да се пукотипе у гвожђу не покажу.

59. Топљено гвожђе,

Топљено гвожђе мора имати глатку спољну површину без љусака (шкриљаца, крљушти) и меурића а не имати ни пукотине на ивицама (искрзане ивице) нити нецелина |непотпуних места).

Ако је испитивање уговорено по шаржама, онда сваки комад гвожђа поднесен инжењеру одређеном за примање мора носити редни број шарже. Из свако тако поднешене марже израђепог материјала сме се узети три комада, највише пак од сваких 920 или започетих 20 комада по један комад и применити за ниже побројане опите.

Ако није уговорено, да се испитивање врши по шаржама, онда се може узети за опите од сваких 100 комада пет, највише пак од сваких 9000 кгр. истог проила (калибра) по један комад.

У оба случаја треба применити по могућству отпатке за опите.

Ако сви опити одговоре постављеним про-

пивима, то ће се дотични материјал сматрати као примљен. За сваки опит, који вије одговорио прописима, сме се узети из дотичне гомиле материјала два нова парчета за опите Ако ли један од ових опет не одговори захтевима, то

се материјал може одбацити.

Одредбе које сљедују важе за материјал од 7 до 98 мм. дебљине; за друге деблине треба нарочите одредбе углавити.