Srpski tehnički list

СТРАНА 6'

Земљани. радови. — При прављењу прорачуна за земљане радове, откопавање и насипање рачунаће се по кубатури. При томе увек ће се означити средња даљина транспорта.

Утврђивање нагиба. — Ако се утврђивање пројектира са бусењем, сејањем траве или калдрмисањем рачунаће се по квадратури, одвојивши свакад цене материјала од цене рада.

Утврђивање Фашинама рачунаће се по кубатури, а утврђивање поплетом по курентним метрима; разуме се увек материјал за себе а рад за се.

Прављење подлоге за пут.

а) Материјал. — Потребан материјал за пут као: камен за подлогу, шљунак и песак, рачунаће се у одвојеним позицијама на кубни метар заједно са транспортом; увек ће се пак означити средње одстојање довлачења или одвлачења.

6) Цене рада. — Овди спадају сви припремни радова за полагање камене подлоге, дакле: спремање путног лежишта, полагање подлогв |(шљ“ жа или ситног камена), збијање или утапнамање ваљцима. Сви ови радови рачунаће се по квадратури.

Цене за поједине радове стављаће се у прорачуну оним редом којим се послови у природи врше. .

Засађивање дрва. — У извештају казаће се за што је засађивање потребно. У прорачуну ставиће се врста дрвета, место одакле ће се донети, број комада. Цене ће се ставити на комад обухватив набавку, транспорт и засађивање. Дрвена. ограда. — Рачунаће се по курентном метру, а зидање по кубатури, одвојив увек цене материјала и цене рада.

Потпорни зидови. — Материјал са, средњом даљином транспорта рачунаћо се за себе, рад опет за себе, обоје пак по кубатури.

Прављење прорачуна за Мостове,

Чл. 96.

1. Копцање темеља. — Код свију мостова копање темеља рачунаће се од дна па до цокла средњом дубином или ширином по кубатури. Целокупно копање темеља до цокла за сваки поједини стуб са евентуалним црпљењем воде ставиће се укупно у једну рубрику. Копање те-

.

меља за крила, од дна до цокла, са евентуал-

ним црпљењем воде ставиће се укупно за себе.

Остало коцање. — Остало копање над цоклом, ставиће са за сваки стуб у засебну рубрику нпр. за леви за себе, за десни за себе али укупно.

ПРАВИЛА

|

БРОЈ 1

Бетонирање, — рачунаће се по кубатури заједно са хидрауличним кречом, песком, шљунком или туцаним каменом и то за сваки стуб засебно.

Загат (КапеЧашпт, Ђабагдеам) оплата (брипауапа, рапрјапећез). У прорачуну рачунаће се набавка све дрвене грађе по кубном метру, назначив тачно димензије појединих делова,

Израда те грађе (т. ј. тесање, заоштравање, дотеривање) рачунаће се за себе под особитом рубриком опет на курентни метар.

Намештање грађе и утврђивање по плану нпр. побијање шипова, талпи за оплату, рачунаће се на комад, а намештање (везивање) осталих делова нпр. кљешта, јармова, по курентном метру.

Гвоздени делови. — Сви гвоздени делови срачунаваће се по килограмима и то по особеном предмеру за рачунање тежине, а на основу детаљних планова.

Монтирање гвоздених мостова рачунаће се на тону тежине и то 7—10%, од вредности гвоздене конструкције.

Зидање тесаним каменом |тесаницима) рачунаће се за себе, ломњеним за себе, а свеу кубним метрима. Коштање и транспорт материјала одвојиће се увек од саме израде и намештања, при чему ће ући и каквоћа малтера.

Побијање шицова — рачунаће се на комад.

Моснице, седла трагови. — Израда и намештање са утврђењем по плану, рачунаће се на курентни метар, означујући увек тачно димензије свих појединих делова.

Пабавка материјала. — Набавка дрвеног материјала са транспортом рачунаће се по кубном метру, означујући увек димензије свих појединих делова за се, а за тим укупно: нпр. 80 комада шипова од 8 м. дуж. и "у, ом. јачине 640 курентни метара равно Хт.

Патос и облога стубова. — Набавка материјала рачунаће се по кубном метру за себе а израда по квадратури опет за се.

Ограда. — Набавка материјала рачунаће се за себе по кубном метру а израда и намештање за се по курентном метру.

Скеле. — За мале скеле рачунаће се од прилике 57, од суме зидарског посла, за који се скела гради.

За скеле поменуте у члану 19. израдиће се прорачун коштања, и увешће се од те суме у, у општи прорачун с тим, де материјал припада предузимачу.

За разне трошкове. Вођење надзора, колаудирање и т. д. рачунаће се 57/,— 77, од целокупне суме прорачуна, али тако да исти не