Srpski tehnički list

БРОЈ 1.

год. ХУП.

У Београду 2. Јула 1906. год.

СРПСНИ

ФЕХНИЧКИ ЛИСТ

ра 5 | рурнвенљ Уб дане вим бројем, орган Удружења Српских Инжењера, и Архитекта почиње излазити у новом скромнијем руву и управља се другим правцем ономе истоме циљу, којему је тежио и досадањи орган Удружења; ка културно техничком напретку ове земље.

Природа задатка, коме служи техника, знатно се разликује од задаће свих других културних чињеница. Задатак технике је разноврсан, и она је у тесном додиру са многим другим гранама јавнога живота. Делање технике и њен успех зависни су не само од техничара, који непосредно раде на остварању њених задатака, но у великој мери и од других чинилаца. Потреба великих новчаних срестава за стварање техничких објеката заједно са њиховим моћним утицајем на културни напредак земље, морају изазивати жив интерес у свима друштвеним слојевима и код свију Фактора државне управе. Због тога рад техничара није у толикој мери независан и самосталан, као што је џрад других културних делатеља.

Свесно тога положаја и свога задатка, Удружење Српских Инжењера и Архитекта осећало је одавна потребу ближег додпра с тим чињеницама, Од којих зависи правац, интезивност и успех њиховога делања. И да би одговорило тој потреби, оно је решило, да своме листу промени правац и да га по облику и по садржини намени широј читалачкој публици — онима, који посредно или непосредно могу утицати на стварање техничких грађевина, тога најмоћнијега и највернијега средства за сваки културни напредак.

Признавајући право свима заинтересованим, да у решавању техничких питања узму удела, лист ће овај у интересу самога дела тражити, да се у тим питањима призна гласу инжењера пресудан значај; јер само њима могу бити познате како све користи од културно техничких творевина, тако ин све тешкоће око њиховог стварања. Инжењери морају руководити у томе раду и управљати све силе, које у њему суделују

ЧИТАОЦИМА — 1

== = ет те

| [

#омд к општем циљу, избегавајући једнострана решења тако важних питања.

У исто време лист ће, такође у иптересу успеха дела, тачно обележавати границу где тај утицај са стране треба да престане, и тражиће, да се та граница, поштује. У чисто техничким питањима техничари, као и лекари и учитељи у своме послу, као и свештеници у олтару, морају бити остављени сами себи са својим знањем и својом савешћу, и улаз у тај олтар мора бити забрањен свима непозваним.

Тежећи својој главној сврси, лист ће се старати, да у низу чланака популарише идеју културно техничког интереса наше земље, да изнесе систематски план и укаже средства за извршење најпречих техничких радова у садашњости, и да за раније спреми поље за повољно решавање техничких задатака у будућности. Ради тога лист ће доносити преглед важнијих техничких радова на страни и нових тековина у техници н индустрији, указиваће добити какве се од њих имају или очекују и средства, каква се на њих жртвују, да би тим примерама пострекли навеће и интензивније дегање код нас у томе правцу.

У листу ће се претресати и сва друга питања која имају везе са техником и индустријом и њеним делањем, као: ниже и више техничко образовање; правна и социјална питања, која из техничких радова проистичу или су са њима у вези; хигијенска, пи санитетска служба при већим радовима и индустриским етаблисманима.

У иитересу напретка и развитка главне идеје лист ће заступати интересе инжењера који су носиоци њени. Радећи на побољшању њиховога моралнога и материјалнога положаја, лист ће први осудити у њиховој сре дини оно, што осуду заслужује.

Лист ће доносити чисто техничка саопштења намењена ужем кругу његових читалаца техничара, грађевинара и индустријадаца у колико то не буде сметало главној