Srpski tehnički list

П.предгедник 2. Д. Леко, — пре избора мопи чланове Удружења да њега више не бирају у Управу. Приступа се избору председника и потретседника

На другом гласању добили су:

За председника За п.председника Н, Манојловић 13 гласова Д. Леко 12 гласова

56

К. Савић УБ К. Савић У нас Валента 7 У Ј. Смедеревац 7 В. Вуловић 4, Вуловић, Турудић и д

Томић по 2 гласа Манојловић 1 глас.

Ј. Смедеревац 2 3 Јосимовић, Станковић и

Спасић по 1 глас.

Вести.

Зграда за становање надзорника пруге у Сталаћу отпочеће да се гради за који дан. По решењу Министра грађевине зграду ће ову извршити Џ! секција у режији. Предрачунска је сума 8857, 57 динара. Потреба за подизање ове зграде била је давнашња и она је пре десетак и више година била отпо. чета, па су чак и темељи били изидани, али се доцније

одустало од даљега рада због немања кредита. Садања |

зграда подићи ће се на тим старим темељима и имаће две собе, кујну, канцеларију, магацин и простран трем, са подрумом.

Нове грађевине у Београду. Упргва града Београда одобрила је, да по прегледаним плановима подигну нове згааде у Београду:

1. Љубица Ристић у улици Кнез Михајловог Венца бр. 6.

· Илији Чкоњевић у улици Макензијовој бр. · Јован Савић у улици Крзља. Милана бр. 48. . Јаван Севдић у Зориној улици бо. 60.

Велика Трипковић у Кочиној улици бр. 20

· Мих. А. Петровић пешад. мајор у Бранковој улици број 7.

7. Сретен Стојановић грађевинар у Крунској улици број —

8. Нинко Јовановић чинов. у Омиљанићевој улици број 37.

о 55

Су сло

Продужење товарне рампе у Крагу- |

јевцу. Између осталих многих радова на појединим железничким станицама, који се имају у овој години извршити, ушло је и продужење товарне рампе у Крагујевцу. Предрачунска сума за овај посао износи 2684.29 динара, не рачунајући ту и подвоз материјала, као што је камен из Џела и цемент из Раље. Према решењу г. Министра грађевина овај посао ради П секција у режији и за кратко време биће свршен.

Грађење пет нових пролуста од 0.60 м. на прузи Ниш— Врања. Овај посао уступљен, је на поновној лицитацији, Тодору С. Димитријевићу, предузимачу из Ниша, за 2552.65 динара, или са 2.950 попуста од предрачунске суме, која је за свих пет пропуста износила 2612,43 динара.

Шјемберове ваге. На место постојећих манхајмских вага у станицама В. Плани и Крагујевцу,

које су са често“ кварења биле вечити иззор жалбама појединаца, поставиће се још ове године две нове ваге система Шемберова. (Ове ваге показале су се врло добре отуда, што на њих нема никаква утицаја прелажење локомотиве и вагона преко њих, пошто су оне независне од колосека, који се код ових вага не прехида, као што је то случај код оних првих, у којих су шине утврђене о платформу саме ваге, Једна овака Шемберова вага стаје 6125. круна, без царине, у Београду. Оне мере до 25000 кгр. тежине.

За фундирање обеју ових вага, које ће се извршити у бетону, предвиђено је 4000 динара. И фундирање и монтирање извршиће Дирекција у режији преко П секције. Пошто су ваге већ приспеле, фундира ље ће отпочети у најкраћем времену.

Старе ваге пренеће се једна у Раљу а друга у Владичин Хан, где до сада није било никаквих вага и где ће и оне свакојако добро послужити.

За преправку постојећих зграда, тражили су одобрење:

1. Моша Алкатај у Змаја од Ноћаја улици бр. 11.

2. Петар Сундечић општ. чинов, у Јасеничкој ул. 4.

Проширење станичних зграда у В. Плани и Сталаћу. На раније расписану лицитацију за проширење станичних зграда у В. Плани и Сталаћу није се пријавио ниједан лицитант, те су накнадно позвати неколики предузимачи да поднесу своје понуде. Од четворице позваних јавио се само један, Тодор О. Димитријевић из Ниша, са својом понудом, да овај посао изврши са 29/0 јевтиније од предрачунс се суме, која за сва проширења износи 15600 динара. Дирекција је ову понуду усвојила и, према решењу г. Министра Грађевина, овај је посао усту јљен понуђачу Димитријевићу у рад. Рок за довршење јесте 3 месеца од дана саопштеног одобрења предузимачу.

Грађење сточних обора у станицама Јагодини И сталаћу уступљено је према накнадној понуди Тодозу С. Димитријевићу предузимачу из Ниша за суму од 11 154,83 динара. Према предрачуну грађење ова два обора стало би. 12 418:54 дин., те је

| према томе попуштени процена 6.15%/. Надзор над

грађењем, које ће отпочети за који дан, водиће ШП секција.

С нН

Власник за Удружење Орп. Инжињера и Архитекта Мих. Ј. Валсита шеф инжењер општ. Београдске. Одговорни уредник; Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у пензији. Ресавека ул. бр. 69. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Краљев трг бр. 11.