Srpski tehnički list

— 191 —.

ууравнени гипсом; а премазани масном бојом са највећом пажњом, патос је израђен од керамитеких

плоча. Преграде и врата су од гвожђа, доњи делови

пак израђени су од емаљисанб лаве са обе стране. Горњи део застакљен је, те се болесници могу међувобно видети па и позабавити гледајући шта се ради око осталих болесника, а што је РУАНУ они самт могу бити надгледани. 5

У ћелији за заразне треба. доста хаадне и топле воде за прање и за честа купања, болесника, и зато су удешене и нарочите направе за одводњавање. Загревање врши се гасом зато, да би се брзо у свако доба могло имати кључале воде за стерилизацију предмета. Собе су осветљење електрично, а намештени су контакти за, лампе, којима се служи при лекарском прегледу. Све те инсталације спроведене су кроз зидове, тако да се е поља и не виде; само оне справе којима“ се служи као: славине, контакти и т. д. могу се видети.

Такова инсталација изазвала је потребу великог броја спроводних канала, које је архитекта оштроумно распоредио у један нарочити преградни шупаљ зид који се налази између сваке две суседне ћелије.

У сбутерену појединих павиљона намештени су «проводни канали и цеви за грејање. Као резервоар потребног ваздуха за ветрење ћелија служи сугерен где се ваздух пречишћава од прашине, коју је вобом понбо.

Ветрење се врши природним путем, на основи пачела да се ваздух ставља у нокрет чим наступи раз-

лика у густини његовој која се изазива помоћу подвене |

комуникације између затвореног локала и слободне алмосфере. |

У редовним приликама посетиоцима је допуштен приступ у ћелије само у случају крајне нужде па и тада пошто се предузму најстрожије предохране мере. Иначе,

55!

заражени болесник може да види посетиоце једино кроз прозор који осветљава његову собицу, изато је, зрхитект Мартен, дуж читаве фасаде где се ћелије налазе поставио балкон, који је у вези са галеријама које воде излазу. Ти прозори у ствари су врата са надпрозором за отварање, помоћу којега се врши ветрење.

Овим распоредом успешно изоловање је могућен за најопасније заразне болести, као што је куга. У том случају херметички се одвајају две зелије које међусобно комуницирагу, и тада им се приступа са балкона кроз стаклена, врата ва надпрозором. У једној ћелији налази се болесник а у другој болничар који га негује и дезинфикује све предмете којима се за то време служио. По себи св разуме, да се болничар ослобађа тек пошто је болесник изашао и пошто се изврше еве потребне предохране мере, да заразе нестане.

Због неподесног земљишта темељи су грађени на сводове, попречне зидове носе двогубе гвоздене греде. Кров је рађен од гвожђа, па је чак и столарија од гвожђа због асепсије и дезинфекције, од дрвета су једино ормани.

Болница заузима простор од 7700 мз. од којих 2097 им“ потпадају под грађевине. Они, који су видели ову болницу, тврде, да је

уређена, збиља на оригиналан начин и да су све, па и најмање појединости проучене и израђене на најбрижљивији начин, тако да заслужује сваку пажњу п лекара, и архитекта. Можда ни један од ових не би требао да отпочне неки рад ове врсте док не оде да види Џастерову болницу, где ће свакако имати по нешто да научи или да се задахне новим идејама. Болница је доста скупа, стаје на 14.000 динара по кревету — а трошкове су покрили добровољни прилози. А. У.

Нове грађевине у Београду Управа града Београда одобрила је, гледаним плановима могу подићи нове граћевине у Београду : Г. Риста Милутиновић ван реона; Г. Петко Здравковић на Дунавском крају ; Г. Нета Штајнер на Дунавском крају;

Г, Милош Х. Поповић у Хилендарској језуита оре 17. дозиђавање.

Преправка постојећих зграда одобрена је: Г-ђи Савки Алексић у Његушевој уб. бр. 16;

Г. Влади Марковићу за масу Спасоја Стефажновића ;

Г. Милошу Павловићу у Шумадијској ул. бр: 6; Г. Јов. Марковићу у Таковској ул. бр. 49; Г. Влади Р. Вишеку. у Светогор. ул, бр. 55;

да по пре-

Г. Нахману Леви у Господар Јовановој ул. бр. 19. |

|. пријаве за нове зграде у Београду. 1., Игњат Крстић у новопросеченој ул. Крај).

(Дунав.

2, Милан М. Мариновић трг. у Драчкој ул. 4.

3. Грађевинарска Задруга у 'новопросеченој ул. (Дун. Крај).

4. Јован Шафман у Солунској ул. 36.

5. ЈЉубица М. Миленковић у Косачиној ул. 5.

6. Глиша Андрејевић и брат у Вука Караџипа; ул. 26:

Два зидана пропуста саградиће се по пројекту окр. инжињера г. М. Протића, на среском путу Јежевица — Рајац-——Каона.

Предрачунска је сума 1678.29 дин. се из приреза среза трнавског.

Грађење плочастог пропуста у суво преко П. Драгићевог потока код Караулића воденице на окр. путу Г. Милановац — Рудник — Шаторња извршиће се по пројекту окр. инжењера г. М. Пљевљакушића.

Предрачунска; је сума 1978.95 дин.

Грађење пловног канала Морава — Пожаревац — Дунав по пројекту г. Милоша С. Милошевића в. инжењера Мин.

а исплатиће