Srpski tehnički list

ЊЕ"

а Ди

Као да већ до сад није било доста невоља, деси се десет дана после тога, да склизне земља те разори канал реке Роне код Мерел-а и тиме укочи целу машинску инсталацију. Црпке и машине застадоше и било је много муке да се поспасавају раде-

·ници од поплаве у поткопу. Тек неколико

недеља после тога било је опет све толико у реду, да су се могла довољно расхлађивати и проветравати радилишта, где се раскопавао и где се озиђивао тунелски профил.

У то доба је јужни погкоп добро. напредовао и могло се очекивати да ће бити ускоро и пробијен, На тој је страни за време описаног обрађивања опаспе деонице добар успех постигнут био. Знатну помоћ учинило је, што се у 1901. години отворили велики извори. Један део тих извора је ухваћен и својим сопственим притиском вода је спроведена толико, да је могла доспети до иза километра 8 и ту користити за расхлађивање. Затим у попречном подкопу близу извора подигоше велику машинску инсталацију која је имала да снабдева водом радилиште на челу оба поткопа. Само је у неколико успорен напредак услед тога, што су слојеви

|

стене били незгодни те је сваки час требало јако подупирање а на многим местима морали су уметати подножни свод, што је отежавало израду канала за оцеђивање воде.

Али 6. септембра 1904. појави се једна врло немила препрека. Сруши се одједном слеме тунела и у исти мах покуља врела вода Извор који је био преко 15'%С топао, поплави убрзо под, готово на километар дужине. Услед тога наступи несношљива врућина која захвати и загреја поткоп бр. до 30•0, кров који вода нађе пут за отицање. Канал покрише дрветом и одведоше врелу воду иза радилишта где су проширивали тунелсли профил у паралелни поткоп. И ако је била стена трошна опет су канал проширили тако, да се могла сместити велика вада од дрвета која ће бити у стању да одведе воду и из других врелих иввора ако се појаве. На сат је пролазило више од 6000 куб. метара вреле воде од 45 до 460

кроз дрвени и усечени канал поткопа бр. П.

Срећом настаде одатле нешто чвршћа стена тако да се кроз један поткоп могло обићи "опасно место у поткопу бр. [и насгавити даље пробијање у оси истога. Ј.

(Наставиће се)

СКокомна и социјалха улога инжењерова.

(Наставак)

Кад инжењер добија какав налог он се мора пре свега трудити да га добро разуме па онда пронађе најлакши начин за његово извршење. д

У сваком предузећу дисцилина је неопходна, и што вас подсећам на ову елементарну истину то је зато, што ћете и ви доћи у положај да је вашим подчињенима разлажете.

2 Ви морате битии васпитачи.

Шеф предузећа, који се налази псдаље од раде-

ника, не може лично да га васпитава. Али је његова. дужност да се брине о организацији рада и о установа-

ма, које је створио за свој персонал. Да би га привикао штедњи ваља га подстрекивати премиајма да штеди материјал и чува алат којим се служи Поправком раденичких станова допринеће, да се код њих развије љубав ка породици и да се раденици радије задржавају код куће него у механи.

Инжењер припада аристокрацији интелигенције, он ужива привилегије, које му даје ученост. Па како аристокрација · може очувати своју екзистенцију једино вршењем услуга колективности, као што је чинила енглеска аристокрација која је надживела француску, а с друге стране, како сваки образован човек има уза се научни капитал који не сме остати непродуктиван; то је његова интелектуална дужност да се стара да му тај капитал не лежи вбесплодан.

Па како ће се моћи извршити тај задатак > пита г, Белом.

Одговор гласи: лима. ;

Моралним делима. развија се код раденика лојалност, искреност и солидарност,

Примера ра'и да наведем како се гаји искреност: неки радечик покушава да прикрије своју лабавост у раду или хрђаво израђен посао. Ако је у раденика то првина, инжењер ће га позвати и објаснити му, да ће истина. кад тад изаћи на видело и да се лакше прашта кад се дело одмах призна, него кад се исто доцније открије.

Да се обучи раденик да поштује својину, може се овако поступата: кад један раденик присвоји предмет мале вредности који припада предузећу, и ако му је то првина инжењер ће га поучити, да су такови ситни преступи опасни почетци за прву квалификовану крађу.

моралним и интелектуалним де-

А да се науче солидарности, ево примера: кад један раденик ступи на посао, а остали га раденици не помажу, инжењер ће подсетити ове како су и они били почетници у своје време, и да су дужни да новопридошлом укажу помоћ, каквом су се и они некад користили од својих старијих другова-

Ако хоћете да се раденик навикне на умереност,