Srpski tehnički list

Одсек за канализацију поднео је на одобрење суду општине београдске овај Правилник

за спајање имања са уличним каналима у Београду.

Опште одредбе. У тен Ова изидана имања у Београду морају се прописно каналисати.

Чл 2 | Каналисање мора задовољити све хигијенске захтеве. Постројења за каналисање морају бити осигурана против замржњавања и тако удешена, да се вода на слободном земљишту не задржава. Довољним вентилисањем а по потреби и другим срествима мора се спречити развијање шкодљивих гасова и смрада. У аи Свако имање мора се каналисати посебице; забрањено је заједничко каналисање од два имања, ма било и делимично.

Обавеза каналисања

Општи захтеви.

Забрана заједничког каналисања.

Чл. 4. Одобрење за везу са Сваки сопственик моћи ће да споји уличним каналом. своје имање са уличним каналом, чим за то добије дозволу од одсека за канализацију а иста ће му се издати по одобрењу плана, хоји буде поднео за тај циљ. о Обавеза везивања са _ Сваки сопственик дужан је да своје УАИЧНИМ каналом. имање веже са уличним каналом у року, који општински одбор буде одредио. Не учинили то, сама извршити каналисање дотичног имања на рачун сопственика рачунајући 6%/, интереса на утрошен новац до дана наплате од сопственика. Чл. 6 Празни плацеви не морају се везивати дотле док се на њима не подигне каква зграда. Улан Трешак за извршење Сопственици су дужни да канализа_кућмих канала. цију изврше о сопственом трошку на

општина ће

Веза са празним лацевима.

њиховим имањима. Трошак око извршења канала од уличног фронта имања до самог уличног канала пада на терет општнне. Чл 8:

Сопственици имања плаћаће за употребу уличног канала оне таксе, које су едређене овим правилником.

Наплата таксе.

||. Прописи за извршење кућних канализација. Чл. 9. Грађевински матери- Сви спроводници за каналисање биће јал за спроводникев. од округлих цеви и то; од каменасте смесе, олова, цинка и гвожђа. Од гвожђа морају бити: а.) сви спроводници, чије теме лежи плиће од 50. см. испод површине. 6.) сви спроводници, који висе у ваздуху или су слободно наслоњени

на зидове. в.) сва колена, која служе за прелаз из вертикалног у хоризонтални

правац.

Од цинка или поцинкованог лима могу бити само надземни спроводници за метеорску воду и за вентилације и то само изван зграда. Код одводних цеви за кишницу, које су постављене на уличном фронту куће, мора доњи део од тротоарске површине најмање до на висину од 1.75 м. да буде од гвожђа.

Од олова могу бити цеви за одвоћење воде из кујне и купатила.

Од каменасте смесе могу бити све цеви, за које није прописано да буду од гвожђа.

Према напредцима технике, моћи ће одсек за канализацију дозволити и употребу другог грађевинског материјала, сем овде именовзног.

(Наставиће се)

ј-ео ти

Нов провнзорни мост од два отвора по 5,00 м. распона саградиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. Влад. Митровића, преко Осаничког потока на путу Крушевац-—Краљево. Предрачунска је суми 1676,40 дин.

Нов пелустални мост од 13,20 м. отвора саградиће се ове год, преко Горњо Горевничке реке на окр. путу

Чачак — Сувобор —Ваљево, по пројекту окр. инжењера г. М. Пљевљакушића.

Предрачунска је сума 7277,46 дин. ђ

Нов пропуст од 1,40 м, раслона, плочама покривен саградиће се на месту зв. „Капија“ на држ. путу НеготинБрза Паланка, по пројекту окр. инжењера г. Б. Минића

Предрачунска је сума 966,96 дин.