Srpski tehnički list

БРОЈ 26.

У Београду 1. Јула 1907. год.

104. ХУШГ

СРПОНИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Рад Удружења Српсних Инжењера и Архитента.

ЗАПИСНИК

О раду ХУП. главног скупа Удружења Срп. Инжењера и Архитекта. држаног 10-ог Јуна 1907 у сали Универзитета у Београду.

А ако буде постављен којп страни инжењер за шефа Секције опет ће шеф пнспекције бити наш инжењер. Наводи пример за једног страног пижењера, који је

постављен за шефа секције па је сам мо- |

лио да се смени, тај је човек био асистент · нашем пнспектору, Г. Поповићу, а како би то изглед ло да такав човек дође у секцију као млађи где су све млади инжењери. Напомиње да се треба ставити у њин положај као старијег инжењера да им буде шеф секције налзи пнжењер, који је изпитао из школе пре неколико година Иако је странац он је опет инжењер и за новац вршио инжењерске послове и треба млађи инжењери још од њега да науче, претпостављајући, наравно, да је то исправан човек, а ако вије он Бе таквог одмах уклонити.

Кирило Савић. Изјављује да нису подесни странци а још мање људи од 60 - 70 год. за шефове секција, као што су ови које је узела Дирекција пи тврди да су наши инжењљери једино способни да испуњавају те дужности Напомиње да је у управи за грађење било предлога да наши инжењери буду шефови секција а да се одстранацљ» примају само млађи људи, којп хоће и који могу да раде.

Вуловић. — Изјављује да није мислио да се одбор огрешио о правила кад је претресао Закон о уређењу Министарства Грађевина са 15 чланова. Односно самог закона сматра, да је то било само агитационо „средство и замера управи што одмах није ишла код Минпстра, да га замоли да закон приведе у дело, него чека иницијативу Чачана и то иде код другог министра а не оног који је поднео тај предлог — закона.

Признаје, да је одбор много радио али је погрешио што није истрајао а не само претресао закон па ту остао, као и за онај напие у Штампи да је одбор одмах преду“ зео кораке. код миннстра, те да министар изјави јавно да оне мисли нису његове, сви

би ми инжењери много више поштовали министра а пи управи би изјавили захвалност на заузимљивости.

Односно тога, што му се пребацује, да није учествовао ва скуџовпма изјављује, да није могао услед разних неприлика да долази на скупове, а што није писао п говорио о страним инжењерима изјавио је, да је он познат као политичар и пребацило би му се да је пристрасан.

Међутим у штампи је било нотица о томе и управа је могла да дозна и да предузме кораке да се то спречи, те би данас поред осталих заслуга и за ову ствар добила од чланова захвалност.

Изјављује да он није постављен за шефа, инспекције (министар грађевина одговара „да је назначеп.“)

Изјављује да за шефове секција пма, доста наших инжењера који имају праксе 9—10 година, Узмимо за пример г. Андрејевића који је био шеф секције за продужење сењске пруге и извршио је на потпуно задовољство, и тај је човек сад добио за шефа секције странца. Мисли, да не могу бити шефо»и секција људи, који су пвнзионисани код Аустро-Угарских железница, пошто су ислужили свој рок и пошто су више неупотребљиви.

Жао му је што је министар учинио ову грешку, јер га познаје као врло осетљивог