Srpski tehnički list

7 31954

влаге. Нарочито близу површине земље влага и сув-та часто се смењују. Други део, горњи део стуба, ван

земље је и изложен је упливу ваздуха и кише. Зато |

је доњи, укопани део стуба већма и брже изложен трулежу него ли горњи, Јер ветар убрзо сасуши бар спољни део дрвета, те сасушени сокови колико толико одољевају, док се доњи, укопани део тако може ослободити својих сокова.

Најпримитивнији начин консервисања састоји се према томе у вештачком поништавању сокова у делу стуба који ће бити уколан. А то бива простим паљењем или паторевањен стубова при дну

Кад сестуб нагоре, онда му се пониште сокови,

лако не

а само дрво се обложи угљенисаним дрветом, које није.

способно да трули. Али је угљен хироскопан и зато тај начин заштите, и ако га многе државе примењују и препоручују, корисан, колико се сад тражи.

Влага и ваздух ипак могу да продру у дрво и да зачну процес распадања.

није потпун и није толико

Други начин заштићивања је истеринање сокова, Ово се врши на неколико начина: Испирањем у води, сушењем у сушницама и парењем с прегрејаном паром.

Мислимо се некада, да испирањем у текућој води дрво губи беланчевину, и да се загревањем беланчевина згруша — коагулише, те да на тај начин дрво мање трули. Али се то мишљење показало ако не погрешно, оно бар не потпуно тачно.

Вода и пара дејствују већином по површини; а у језгро, или дубље испод површине дрвета, остаје ипак биљног сока;

Најзад по трећем“ начину консервисање дрвета бива импрегнисањем, натанаљен. Поред тога што се

испира и загрева, или пари и суши, дрво се још и натопи таквим материјама, које спречавају труљење, а које при том не уде чврстини дрвета.

Јер, главни састојак дрвета, вода, не да се потпуно истиснути, а да се при том не оштети јакота и еластичност дрвета. А самим испирањем, сушењем и парењем, тешко је из дрвета потпуно издвојити беланчевину и остале екстрактивне материје.

Материје за натапање бирају се тако, како ће са заосталим деловима биљног сока градити или нешкодљива једињења или нешкодљиве механичке смесе. Под механичком смесом разуме се овде управо: да дотична антисептична материја (материја која спречава труљење) потпуно омота заостале клице трулежи.

Само натапање има различну вредност према различности дрвета. !Џто је дрво само по себи постојаније противу труљења, т. ј, што има у себи више састојака, који спречавају трулеж, као што су: етарска уља и танин; утолико је мања вредност натапања.

Па и цена дрвета има на то одсудног уплива, У замљама где је добро дрво јефтино, ·биће можда економније, да се дрво не импрегнише.

Сем тога Мора се узети у обзир и то, да ли услед механичког напрезања дрво брже пропада но услед труљења. И то може бити пресудно при решавању о том: да ли да се дрво импрегнише или не.. Овај обзир истина, потпуно отпада код телеграфских мотака, апи је утолико пресуднији код дрвени мостова у близини вароши или код железничких прагова на деловима железничке пруге у јаким успонима и кривинама малог полупречника.

(Наставиће се).

БЕЛЕШНЕ.

Инте 'нанационална утакмица са маш"нама за виноградарство. На предлог италијанских министара. земљорадње, инду: стрије и трговине расписана је интернационална утакмица свију машина за виноградарство. Ова ће се утакмица одржати на јесен тек. године у Палерму.

За ову утакмицу одређене су следеће награде:

|. Почасна диалома и 10.000 лира, као и зарада од награђених машина од стране министарства.

5 1; Златна медаља и 3.000 лира.

Лица, која желе учествовати не овој утакмици поднеће пријаве министарству земљорадње најдаље до 15. септембра т. г. са тачним назначењем: димензија, Машине за излагање, морају бити до 10. октомбра у Палерму.

тежине, дејства, и начина рада машине.

Министарство ће одредити комисију која ће решити о употребљивости и најбољој конструкцији изложених машина, као и о одређеним наградама.

Комисија ће се при оцени машина руководити простотом у конструкцији, што мањим утрошком горива,

а највише великом сагурношћу и правилношћу у раду: Трошкови око испитивања изложених машина пашће на терет Министарства земљорадње. Ако излагач или његов заступник не буде присутан, то се његове машине неће ни оцењивати.

Машине, које ће се на овој утакмици излагати служиће за обраду земље и то: за копање појединих рупа, или уздужних бразда од најмање 0:15 м. дубине и 1.20 до 2 м. одстојања редова и то како у мекој тако и у тврдој земљи; даље, за. поравњивање, набијање и пљевљење. Машхне морају радити иу стрмим виноградима са успоном 20%/,. Аутоматске машине, које раде међу најужим браздама — редовима и при највећим успонима биће нарочито издвојене.

Излагачи могу машине израђивати у Италији или у ма којој другој земљи.

р. Р. ].

=