Srpski tehnički list

ту пе ЈВ

МИ ВЕ

109020 НР. на удаљењу од 160 километара од вароши. Извршили су насип од 33 м. висине и њиме загатили

велики резервоар. Вода се спроводи кроз две челичне цеви 2,4 м пречника и 1800 м дужине, до једне тачке

изнад централе на висини 270 метара. Ту се обе цеви спајају уједно и кроз шест цеви по 09 м пречника доспева вода до појединих машина. Има 6 машина по 8700 НР. и то вертикалних турбина везаних непо“ средно с алтернаторима за 6000 Волти и 250 обртаја“ Напоч струје се пење на 40000 В. Спроводници су саграћени за пренос 20000 киловата и за напон

· струје 40000-У. У пројекту је да се напон струје

подигне на свих 80000 Волти. Спроводници за наизменичну струју су положени ва два реда високих гвоздених стубова са порцуланским изораторима. Стубови

су 44 см. пречника. и у размаку 40 до 90. м. и осигурани су од грома.

Електрика се уводи у варош на једну станицу на варошкој међи. Ту се трансформише струја на напон од

6300 В. За то служе 1700 трансформатора. Наизмени-· чна струја се претвара у једносмислену помоћу 890

КМ — моторгенератора. 'За резерву служи батерија. акумулатора и једна инсталација гасдинамомашина за 5000 КУ састављена из 600 КМ. — гас-динамомашина. Ове гасне динамомлшине треба да лиферују струју у случају да омане или снага воде или они даљни строводници. у

(0 ове споредне централе — електричне станице испред вароши — даје се струја за две желез. пруге у предграбима и за једну пругу кроз саму варош.

Прве две линије већ имају сад ектричну вучу иза то постоји једна парна електрична централа од 1250 КУ. Хоја ће доцније послужити као резерва.

Сем тога у пуојекту је још неколико нових ж еле зничких пруга с електричном вучом а и неколико старих линија да се за електричну вучу преправе.

Инжењера за грађење пруге Шабац — Лозница тражи предузимач Браћа Митровић из Шапца: Рад ће трајати најмање годину дана.

Понуде треба слати на адресу Браћа Митровић = Шабац.

Технички биро у Ваљеву. Г. Јин Де |

нић инспектор грађевина у гензији извештава, да је остао и даље у Ваљеву и да ће обављати приватне техничке послове; израђиваће пројекте за све техниче грађевине; примаће се вештачења у споровима техничке природе ит.д.

Г. Денића топло препоручујемо свакоме, коме су потребни савета по предметима техничке природе.

Нов камени пропуст од #м. отвора саградиће се ове године преко Избеничког потока, на путу Параћин— Обреж—Бачина—Милутовац, по пројекту инспектора г. Н. Поповића. |редрачунска је сума 5806,40 дин.

О о

Два плочаста пропуста саградиће се ове године на путу Ћуприја—Овилајнац по пројекту окр. инжењера г. Дим. Поповића. –

Предрачунска је сума 1218,39. дин.

Камени пропуст од 0,60 м. отвора саградиће се ове год на путу Шабац – Коцељево км. 19600 по пројекту самоуправног окр. инжењера г. Ј. Зрнића.

Предрачунска је сума 1979,81 дин.

Полустални мост од 7. м. распона преко реке Драгочице на окр. путу Чачак— Горачић—Ивањица, оправиће се све год. по пројекту окр. инжењера г. М. Протића и Св. Теодосијевића.

Предрачунска је сума 1693,79 дин.

Нов камени пропуст од 3. м. отвора, саградиће се ове год. на потску „Војнички До“ ниже села Калне, на путу Пирот—Књажевац по пројекту окр. инжењера г. От. Маринковића.

Предрачунска је сума 8005,08 дин.

МЕСНИ СКУП

Удружења Српских Инжењера и Архитекта држаће се у пон-дељак 18. фебруара 1908. г. "у 5 и по час. по подне у стану удружења

са овим дневним редом .

1. Екскурзија удружења о Духовима у овој години.

2. Избор једног члана — архитекте у опењивачки суд за израду програма и начина конкурса за израду скица за зграду Монополске Управе.

3. О избору два инжењера у оцењивачки суд за преглед радова на Хидроелектричној инсталацији у Овчарско-Кабларској клисури.

4, Предлози и питања.

Пошто) је ово поновни скуп, то пе сена њему решавати са онолико чланова %о-

лико их буде дошло.

Управа.

Власник за Удружење Срп. Џнжењера и Архитекта Нестор Мачојловић, начелник Минист. Финансија у пен. Гудгонорни уредник: Драгољуб Марковић инжењер, управник београдског водовода. Хвашска ул. бр. 13 Штампагија А. Грегорића и Друга— Бооград. Узуп-Миркова 4.