Srpski tehnički list

_ 86 _—

Нишко Електрично Осветлење. (са екскурзије техничког друштва.)

На нашем универзитету уљружили су се студенти техничког факултета и образовали које постоји већ неколико

техничко друштво, година. Друштво је себи ставило у задатак, да узајамним радом својих чланова потпомаже њихово стручно образовање. За постигнуће тог циља, друштво приређује предавања и стручне екскурзије ; прикупља књижницу и збирку пртежа; аутографише професорска предавања и т. д.

Једну такву стручну екскурзију приредило је друштво 3. ов. месеца, Шездесет чланова друштва заједно са својим председником, једним наставником техничког факултета, прегледали су радове око хидроелектричне инсталације, коју подиже код Свете Петке на Нишави општина града Ниша.

Председник општине заједно с неколико одборника надзорни инжењер над радовима и инжењер предузимача ставили су друштву на расположење своје услуге, те су чланови друштва добили прилику да разгедају све планове као и сзе до сад извршене радове, иу опште да се упознају с целим пројектом.

На уласку у Сићевачку клисуру на 20 километара од Ниша, река Нишава има на сразмерно краткој даљини доста велики пад, који на 1005 метара дужине даје 8 метара скока.

Да се тај пад искористи као моторна снага, подигнута је у реци брана дугачка 45 метара, која успорава воду тако, да при нејвећем, водостању "Нишаве прелив преко бране износи преко 2,30 метара. Од бране до централе, у којој су постављене турбине води вада, делом отворена делом, кроз земљу. Профил ваде удешен је тако, да она проноси 8 кубних метара воде на секунад с брзином од 1,00 метра. Има дакле корисан профил од 8 квадратних метара.

Вада је проведена местимице кроз ровито земКуља као густо или житко блато, а на једном месту преведена је ваде преко експлицитног клизалишта. Да би се се земљиште санирало предузеће га на неки начин дренира, (нерационална) али је главније што готово сву земљу над клизалиштем раскопава и односи.

Да ли ће ово помоћи и учинити да вода буде

потпуно стална о томе без детаљнијег познавања земљишта не можемо дати свој суд.

Вада је на местима где је отворен канал озидана ломљеним каменом, а где је под земљом озидана је као јајаст канал окренут широком страном на ниже. Свод засведеног канала израђен је од цигаља.

Пред зградом централе вада се проширује у простран басен. Из басена се вода улива у турбинску комору, кроз подесну решетку: На другсј страни сувишна вода прелази преко прелива у два мања басена једно испод другог испроводи се двема каскадама у Нишаву.

Снагу потребну за покретање динамомашина

љиште које се обрзња и кад се овлажи

даће за сад две францис — турбине с аутоматским регулатором најновијег система. Турбине су постављене у половини скока и обртаће се 150 пута у минуту. Остављено је место и за трећу турбину.

На истој осовини с турбином постављен је алтернатор, који производи трифазау струју 8300 волти напона и 17,4 ампера јачине што; чиви 1,73%ж8300. 17.4— око 2500 киловата или око 350 коњских снага

Сад се баш довршује монтажа турбина и алтернатора с помоћвим динамо — машинама за ексцитацију електромагнета.

Разводна табла је у почетку монтаже и удешена врло прегледно и по најновијим прописима. За сваки

алтернатор на разводној табли има по два амперметра и волтметар с потребним трансформаторима. Прекидачи су удешени да прекид струје буде поступан Сем тога, за случај да оба алтгрнатора морају да се пусте зајендо у рад, постоји апарат за констатовање сиихронизма. Сем тога постоје потребни осигурачи и громобрани. Струја високог напона и ниске "ампераже спровешће се у Ниш надземним бакарним спроводницима, до трансформатора, па одатле у мрежу за осветлење. У самом Нишу постројиће се још једна резервна централа, имати [)1е56] — моторе с нафтом. диспозиција целокупне инста-

која ће за покретање динамо — машина

То је у главном лације, која ће, како смо сазнали, коштати око 1 500 006 динара,

А сад ћемо да кажемо још у неколико речи наше мишљење о појединим грађевинама у колико је то могуће после овако једног готово летим ичног претледа целог рада.

Да почнемо с браном. Брана! се подиже у близини железничке пруге и према томе сасвим је природно, што је железничка дирекција морала имати удела у фиксирању основних података о конструкцији бране Само се чудимо да је дирелција утврдила висину круне за брану и на „гај начин пројектанту везала руке, а по нашем мишљ:њу и предузећу створила тиме велике

тешкоће око изврешења. Било би много правилније да је дирекција фиксирала висину успора, а оставила | пројектанту слободне руке у конструкцији бране.

Овако, при врло високом водостању, млаз воде који се преко бране прелива, има дебљину преко 2.00 метра. А колико смо могли запазити и при том великом водостању брана остаје чисто преливна брана (прега мећг). Због тога реп бране морао је добити ванредно велику дебљину па ипак није потпуно из. весно, да ли ће и тако опремљена брана моћи одолети ванредном поводњу валовите Нишаве. Јер је велики

механички рад прелива сконцентрисан на малу површину