Srpski tehnički list

у ИН а о "„___“

— 104 —

пред. из Ћуприје за 1900 дин. ниже од предрачунске суме за 34,96 или 1,819.

Плаћа манастир. каса.

Израда 21 ком. суво-зиданих пропуста, на путу Чачак— Краљево уступљена је Николи Лалатовићу пред. из Чачка за 10415 дин, ниже од предрачунске суме за 261,66 д. или 2,459/%.

Плаћа округ.

Грађење основне школе у Трстеници, окр. ваљевски уступљено је Дели Сиљановићу пред. из Уба за 7479 дин. ниже од предрачунске суме за 2075,23 или 21,729/..

Грађење нових зграда за чиновнике среза колубарског у Лазаревцу окр. београдском извршиће се по прегледаном плану г. Јов. Симоновића окр. инжењера. Предрачунска је сума 14161:51 практ. 37 641:06 чинов.

Свега 51802:57 дин.

Оправка цркве темничке у срезу ресавском окр. моравском извршиће се ове год о трошку

црквеном.

Предрачунска је сума 3211'52.

Грађење нове школске зграде у селу Пругову срезу и окр. ложаревачком извршиће се ове год. по пројекту в.инжењера г. Свет Русидеса.

Плаћа школска општина.

Предрачунска је сума 1171:'26 дин,

Грађење школе у Чајетини окр. ужички извршиће се ове год. по проје«ту окр. инжењера г. Ф. Трифуновића; прерадио Д. Маслаћ арх.

Предручунска сума 20 307'69.

Нови чланови Удружења. На месном скупу од 16-1!1-1908 год. примљеви су за редовне чланове „Удружења Српских Инжењера и Архитекта“ гљлг. Миливоје Матић инж., Видосав Туцовић инж., С. Бошковић инжењ. технички п.пуковник, Ђорђе Грујић инж, Драг. Димић п,архитекта, Р. Ђаковић п.инжењер и Сава Радојковић инжењер.

Исправка. У Ги !! чланку о канализацији Београда поткрале су се ове крупније штампарске грешке.

Стр. 81. ПИ стуб. 21 ред одозго:

место «од горњих“ треба да стоји »одборник.«

Стр. 83. [ стуб. 24 ред одоздо:

место „које се јавља“ треба: „које се не јавља.“

Стр. 90. М стуб. 22 ред одоздо: место „приближно 1:100“ треба: „приближно 1:1000.“ Умољавају се читаоци да ове грешке исправе. Ур.

|

Б. Башта Ужице,

Машинска и електротехничка постродења. Члан нашега Удружења инжењер г. А. Ристић отворио је у Београду нову радњу под фирмом инжењер А. С. Ристић и Комп. за све врсте машинских и електротехничких постројења. Познавајући г. Ристића као стручњака и човека спремна у овоме послу, ми га најтоплије препоручујемо свима оним, којима требају каква машинска илн електротехничка постројења

Закон о путовима. Извештени смо, да је у Народној Скупштини нарочити одбор проучио предлог закона о путовима и у начелу га усвојио са некојим изменама. Главна и најважнија је измена у томе, да се прирез плаћа по 2 дин. с главе на главу и 15% од непосредног пореза а не 3 дин. с глава на главу и. 109 као што је било предложено. Предлог Државног Савета да Београд не плаћа прирез за путове пропао је у одбору. Београдски прирез за путове ставља се на рассоложење Министру Грађевина, да из тога приреза помаже појединс округе у грабењу путова.

По свему изгледа, да ће се овај пројекат још ове године озаконити, те ћемо идуће године већ моћи приступити рационалном грађењу и одржавању путова, пошто ће се овим законом укинути кулук

Дрвени мост од 18. м. распона на Тамнави на путу Стублине Радуша, оправиће се ове год:не по пројекту самоуправног инжењера г. Л. Зисића.

Предрачунска је сума 2887,56 дин.

Нов полустални мост од 8. м. распона саградиће се ове године преко Обајгорсксг потока на путу по пројекту самоуправног инжењера г. Ђ. Јевтовића.

Предрачунска је сума 8911,66 дин.

Два камена пропуста од 3,50 м. распона, саградиће се ове године у селу Влашки До, на путу Пожаревац—Овилајнац, по пројекту окр. инжењера г. В. Вишека.

Предрачунска је сума 6013.—— дин,

Нови срески пут. Указом Њ. В. Краља од 18. марта 1908 г. оглашен је за. срески. нови пут који ће се саградмти од окр. пута Гор. МилановацРудник— Аранђеловац, од Рудника преко Заграђа и Рељинца до везе са окр. путем Гор. Милазовац – Моравци— Лазаревац у Угриновцима.

Полустални мост пресо Југ-Богдановачке реке на државном путу Прокупље – Ниш, оправиће се ове године по пројекту окр. инжењера г. Л. Живковића. Предрачунска. је сума 1587,09 дин,

а

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Нестор Манојловић, начелник Минист. Финансија у гпенОдговорни уредник: Драгољуб Мирковић инжењер, управник београдског водовода, Авалска ул. бр. 18. Штампарија К. Грегорића и Друга— Београд. Узун-Миркова 4.