Srpski tehnički list

— 132 —

писују своје писане саставе, тада би ред био да оно само провери ствар, иначе чини да стручан часопис тежи правцу који му не одговара.

Ја сматрам, да је место нотицама и написима критичке садржине без подписа, поглавито оних за које би се могло рећи да их диктује политичка опредељеност или нека особита тенденција, да им је место само у листовима за политику.

Према оваком стању ствари ја морам да се запитам, па нашто сам ја члан Удружења и сарадник његовог органа, кад ће мој рад мени непознати писци иза бусије коју и ја утврђујем, без довољко обавештења и студије нападати.2!

— Зашто то» како то да се крсти >

Молим Уредништо да овај мој одговор одштампа у првом наредном броју „Техн. Листа“. надајући се да нећу морати тражити гостопримство ван овога места, где га с правом очекујем.

81У.08.

Б. Архитекта

Веселин Трипковић

У белешци која је штампана у 14. броју нашега

листа од ове године под насловом „Општинска посла“ изнето је, да се вода са терасе Савамалске основне школе разлива по зидовима и у њих упија, даље, да то траје више од месец дана, и да ће тога ради нова грађевина бити неприлично закрпљена..

На ову белешку добили смо од г, В, Трипковића архитекте исправку, коју смо напред штампали.

Г. Трипковић, и ако о њему није било речи у листу, сматрао је за потребно, да пошаље исправку, али се није задржао само на томе, да исправи и 06јасни оно што је за исправку, него је замерио редакционом одбору што има повремено расположење за публиковање анонимних састава без довољно стручних објективних опажања, и вели, а«о уредништво уобичаји ову праксу значи, да се солидарише са писцима' који нерадо потписују своје саставе. а ред би био, да уредништво саставе провери.

Ова замерка г. Т. даје нам и разлога и право, да одговоримо на исправку и да се бранимо.

Пре свега белешка је тачна, дана, — састав је проверен; друго уредништво добро познаје писца, веровало му је и верује му, јер до сад није никада обмануо уредништво, а вероватно је, да то неће ни учинити; треће писац је стручан а такве су му и замерке; а четврто, белешке у рубрици „Вести“ ви до сада нико није потписивао, па ни овом прили_ ком то није учињено. У осталом, г. Т. жели објективност а тражи субјекат!

Уредништво је свакад стајало на гледишту, да ФОрп. Тех, Лист није основан и не излази за то, да се у њему расправљају личне ствари, а још мање да се у њему нападају чланови удружења. И ако је може

истинита и оправ-

бити што и штампано што мирише на личне ствари, то је било по сили околности стицајем прилика. У овој специјалној прилици писац белешке није пред собом имао личност, него једино општи углед техничке струке и општинске интересе.

И сам г. Т. у својој исправци тврди, да је још 20. фебруара наређено предузимачу да терасу оправи, а да је дефинитивна оправка свршена „ових дана“ (писано и више вода сливала низ зидове и у њих упијала. У томе је наша белешка тачна, јер то потврђује и сам г. Т. Остаје још да се утврди, да ли је вођено довољно рачуна о грађевини, да лије штета само предузимачева или и предузимачева и општинска и да ли ће нова грађевина бити прилично или неприлично закрпљена., · априла), значи, да се ипак месец и по дана

Није допуштено, да се на једној ној грађевини вода слива низ зидове,

солидно израђе-.

што је баш и наглашено у овој белешци: с лролећа и јесени та се влага јаче упија јер при отапафу снега и ситној киши, која дуго траје, добија вода времена да се постепено. лагано упија и цео а када једном зид буде овлажен, онда остаје тако рећи за вечита вре: мена влажан, малтер са њега стално опада и зграда се стално неприлично крпи, а закрпа постоји чим се за: крпи, Дакле штету не трпи само предузимач, него и општина — ово се не да порећи.

зид овлажи,

Из наше белешке да се извести, да није воћено довољно рачуна о грађевини. Г. Т. то пориче ипак тврдимо,јер није довољно наредити само преду-

а ми зимачу да оправи нешто што не ваља, па чекати да се он смилује да то оправи. У овоме специјалном случају, када се види да ће се зид овлажити, и да ће општина годинама морати тај зид да оправља, требало је предузимачу оставити извесан рок да то оправи, а када он то није учинио у одређеноме року или како треба, онда је општини била дужност, да те оправке изврши сама о трошку предузимачевом, Ми смо уверени, да смо ипак ми у праву.

још неколико речи о оградноме зиду код Савамалске школе. Г. Т. упућује писца белешке на то, да води рачуна о притиску на земљиште. Писац белешке знао је то; из свога искуства знао је, да притисак на земљиште није могао ни достићи допуштену грашто је у овоме случају битно, није Када су копани темељи за тај

ницу, али оно, притисак, него влага. зид видело се, да је земља скроз влажна. а ту влагу упиће опека. Влага ће се полако пењати на више и после 5—6 година почеће опека да се круни, а све то не би било, да је темељ зида озидан чврстим ломљеним каменом у цементном малтеру, што би коштало скоро толико исто, колико и зид од опека у кречном малтеру. И овде је пресудну реч требала да има влага

а не притиса« на земљиште. „Упитно писца нотице онај први тежи зид није заинтересовао, као овај лакши, а зидани су

је што