Srpski tehnički list

БРОЈ. 47.

У Београду 23 Новембра 1908. год.

ГОД. ХТХ.

СРПСНИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

Деведесет девета годишњица Институ· та Инжењера Путова Саобраћаја у Петрограду.

Највиша и најстарија инжењерска школа у Русији : Инстиут Ижењера Путова Саобраћаја Императора Александра | слави данас— 23. Новембра—деведесет девету годишњицу свога постанка и овога дана полетеће многобројне честитке од његових бивших васпитаника расутих по свима крајевима широке Русије. Но овај дан није само празник те школе, него њега свечано "празнује у исто време и цела корпорација инжењера путова саобраћаја, којих сећање на своју ата тајег везује у једну сложну породицу.

Институт Инжењера Путова Саобраћаја установљен је 1809. г. за време Александра 1, чије име он и данас носи, а по угледу на француску школу Есоје де Рош е! Сћаиззее у Паризу. Приликом прославе стогодишњице овога института, која ће бити идуће—1909. године—ми ћемо на овоме месту изнети славну историју овога института и његове заслуге за културни напредак велике Русије.

Ну овај Институт задужио је и нас Србе срдачно братским одзивам на преставку нашег Универзитета по поводу анексије српских земаља Босне и Херцеговине, а васпитаници тога института — Ижењери Путова Саобраћаја у Русији, похитали су, као што смо раније на овоме месту јавили, да се најљубазније одазову позиву Удружења Српских Инжењера и Архитеката на братску заједницу руских и српских инжењера. Тиме су Инстни његови васпитаници, који су увек били блиски и драги срцу нашему, стали нам још ближи и дражији, и ми смо уверени да ћемо одговорити општој жељи ако приликом данашњег дана и преко нашег листа упутимо у

име српских инжењера и архитеката срдачан поздрав и честитања славноме Институту и свима још живим генерацијама његових васпитаника с жељом, да они у будућности као и до сад остане на висини "највишег научног завода велике Русије.

Делећи с Институтом радост данашњег дана ми у исто време делимо и његову тугу за губитком њеног одличног професора Леополда Федоровића Николаја, кога је, у овој години смрт отргла од другова и Института у коме је 32 године благотворно радио за славу и напредак Института и инжењерских наука.

У име Удружења Српских Инжењера и Архитеката поздрављени су Институт и Собрање Инжењера Путова Саобраћаја следећим телеграмима:

Петроград.

„Директору Института Инжењера Г1утова' Саобраћаја.

Удружење Српских Инжењера и Архитеката –најсрдачније честита 99. годишњицу Института Инжењера Саобраћаја и моли Вас да пред свима васпитатељима и васпитаницима Института будите тумач наших најлепших жеља за будућност и славу Института.

Председник Удружења Српских Инжењера и Архитеката К. Главинић.

Петроград. | Сабрању Инжињера Путова Саобраћаја.

Удружење Српских Инжењера и Архитеката слави с Вами заједно 99. годишњицу славног Института Путова саобраћаја и шаље Вам братски "поздрав с најлепшим жељама.

Председник Удружења Српских

Инжењера и Архитеката К. Главинић.