Srpski tehnički list

— 288 —

Позориште у Штутгарту. За позориште у Штутгарту сада су дефинитивно усвојени планови проф. Макс. Литмана, а извођење је уступљено фирмама „Хајиман и Латман“ из Минхена и „Шмол и Штелин“ из Штутгарта. Грађењем ће руководити сам проф. Литман. Ова монуметална грађевина биће изведена из самог камена, пешчара и украшена делима најјачих скулптора. Трошкови око подизања овог прзоришта у коме има места за 1400 гледаоца изнеће округло 5000000 франака.

М. Р.К.

ВЕСТИ Личне весла

Указом Њ. В. Краља од 18 августа ове год. постављен је за вишег инжињера друге класе у Хидротехничком оделењу Министарства Народне Привреде г. Милан С. Милосављевић, инжињер прве класе при управи за грађење.

Три камена пропуста од 0,80 м. распона саградиће се ове године на окр. путу Рудник—Јарменовци— Аранђеловац по пројекту окр. инжењера г. В. Вишека.

Предрачунска је сума 2175,15 дин.

Проширење среског пута Неготин—Штубик — Плавна — Клокочевац, у местима. испод Крштаног потока и Божиновог тора, извршиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. Б. Минића.

Предрачунска је сума 8676,96 дин.

Два полустална моста преко Сувоги Градинског потока на путу Ужице — Косјерић — Ваљево оправиће се ове год. по пројекту самоуправног инжењера г. Ђ. Јевтовића.

Прадрачунска је сума 1772, 88.

Два зидана пропуста на путу Крагујевац – Гор Милановац, оправиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. Д Милошевића.

Предрачунска је сума 555,90 дин.

Грађење зграде за казнени заводу Пожаревцу уступљено је Васи Нешићу предуз. из Београда за 345.300 димара ниже од предрачунске суме за 69550,92 дин. или 16, 765%/,.

Плаћа Мин. Правде.

Оправка моста преко Мораве код асике уступљена је Урошу Урошевићу, предуз. из Крушевца за суму 16785 дин. ниже од предрачунске суме за 4235,81 дин. или 20.150.

Плаћа мостар. фонд.

СТЕЧАЈИ.

1

Према одобрењу господина Министра Грађевина од 29. јула ове год. Бр. 20399 има се извршити избор једног државног питомца за изучавање рударских наука на рударској академији у Фрајбергу (Саксонска). Право учествовања на овом стечају имаће онај кандидат, који је по положеном испиту зрелости завршио своје студије техничког факултета нашег Универзитета и за кога ће одређени лекари Дирек ције Српских Државних Железница утврдити да је потпуно здрав и способан да издржи напоре даљег школовања.

Пријављени кандидат мора владати добро немачким језиком и поднети крштеницу из које ће се утврдити да није млађи од 18. година; уверење да је Србин и српски поданик, као и уверење о свом имовном стању.

Поред издржавања, које ће износити 2.000—2 400 динира годишње, изабрани државни питомац добиће путни трошак за одлазак и путни трошак за повратак по свршетку студија, а тако исто и сву школарину и испитне таксе према уредби горе поменуте академије.

Ближи услови које мора питомац пре поласка _ потписати, могу се видети сваког дана у Економном Одељењу Дирекције Српских Државних Железница.

Пријаве са потребним документима треба послати најдаље до 15. септембра ове године.

П

Према одлуци Г, Министра Просвете и Црквених Послова од 25. јула ове године ТБр 11528 има се извршити избор неколико државних питомаца, који ће на страним универзитетима изучавати технички факултет.

Право учествовања на овом стечају имаће они

кандидати, који су по положсном испиту зрелости завршили своје студије на нашем Универзитету и

положили дипломски испит.

Сви пријављени кандидати морају бити Срби и српски поданици, о чему ће поднети потребна уверења као и уверење о своме имовном стању.

Поред издржавања, које ће износити 2000 — 2500 динара годишње, изабрани државни питомци добиће путни трошак за одлазак и путни трошак за повратак по свршетку студија, а тако истои сву школарину и испитне таксе према уредби дотичног факултета. Избор кандидата извршиће технички факултет на нашем Универзитету, према чијем ће се мишљењу одредити Универзитет (политехника) на коме ће студирати, рок у ком се имају студ:је завршити и испити које и какве ће полагати.

Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредан професор Универзитета

одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер управник грађевинског одељка општине Београдске Штампарија К. Грегорића и Друга—Београд