Srpski tehnički list

и ОДЕ

стабилности, али олакшавају рачунање. Тачнијим рачуном нашло би се, да би ова слоредна напрезања испала још већа.

Друге две расправе: Прилог теорији сложених тела (од разног материјала сасгављених =/егђипаКбгтрег) изашле су 1909. и 1910. године у часопису Демзсћи Ни Агсћнекшит ипа Јпсетешгуевеп.

У првој расправи тражи и налази закон распоређивања снаге пријањања код сложених штапова при аксиалном напрезању. Расправа има три одељка |. призматичан штап пресека Р,и модулом еластичности Е на дужину 21! спојен је с призматичним штапом пресека Е' и модула еластичности Е', тако, да им се дужне осе поклапају. Рачуна најпре | релативно померање пресека оба штапа нормална напрезања и промену дужина једног и другог штапа.

|, Унутарњи штап није скроз цео, већ у средини прекинут. И ту изналази нормална напрезања и промене у дужини. Најзад у Ш. одељку даје упуства за одредбу „коефицијента сразмерности“ који даје размеру између величине смичућих силаЗећиђзраппишпсеп и померања пресека.

У другој расправи проучава теорију сложених носача а нарочито носача сложених из угаоника и лимова. |

Ту даје најпре општу теорију, а затим чисту теорију поменутих кованих носача, и долази до ових резултата:

Ако се претпостави, да код таквих носача, равни пресеци остају равни и при повијању, онда се моменат савијања дели на лим и на угаоник у размери њихових момената лењивости.

Али у ствари закивци нису потпуно крути већ еластични и зато наступа релативно померање између пресека лима и појасева.

Услед овог померања, закон, који влада код хомогеног носача односно расподеле момента савијања, мења се тако, да се повећава део који на себе прима лим, а смањује део што пада на појасеве. Али како је моменат лењивости код појасева далеко већи но код лима, то је релативно повећање момента код лима много веће, но релативно смањење момента код појасева.

У најнеповољнијем случају, т.ј. код ниских носача са јаким појасевимо и за распон раван осмогубој висини носача, и, , : специфисно повећање момента у лиму: за тотално оптерећење око 6%; а смањење момента у појасевима око 9.

Специфично смањење највеће снаге смицања (бсћибкгаћ), дакле и највеле снаге за закивке, износи у истом случају око 7", повећање повијања такође 7'6

Што су слабији појасеви, што је виши носач, утолико је мањи уплив померања између појасева и лима на распоред момента савијања.

Према томе нећемо се огрешити о сигурност нити о економију, ако при прорачунавању сложених закованих носача претпоставимо: да су закивци потлуно крути.

Грешка, коју при том чинимо, много је мањи но опа грешка, коју чинимо, претпостављајући да нападне силе у појасевима дејствују у њиховим неутралнам осама, на место у линијама симетрије закивака. Саопштио Ј.

зргаџу зројки агсћне иу а штепум у. Кгајоузју безкет.

Изишли су бројеви 6, 7, 8, с овим садржајем.

Бр. 6: Хибл. Ј: Толлотна диаграми водене паре, (Са сл, на л. 4)—Ибл В.: О Турској прузи. — Фијала Ф.: О развоју друмског саобраћаја у Француској и о резултату првог међунаролног конгреса за друмове држаног у Паризу 1908. г. (наставак). -— Белешке Преглед машинства: Сулцерова центрифугална црпка високог притиска, Техничко искоришћавање човека. Запрега парне машине с клиповима и парне турбине ниског притиска. — Разне вести. Из техничког музеја за краљ. Чешку. — Изложбе. Смесе: Распрострањење телефона. — Потреба дрвета у целом свету. — Саобраћајне вести. — Грађевинарске вести. — Оферти. — Стечаји — Упражњена места. —- Предавања. — Личне Вести. — Вести Удружења.

Бр. 7. Ибл В.: О Турској прузи (наставак са сл. на л. би 6) Хибл. Ј.: Топлотни диаграми водене паре (свршетак). — Фијала Ф.: О развоју друмског саобраћаја у Француској и о резултатима међуна-

_ родног конгреса за друмове држаног у Паризу у

год. 190. (наставак)

Белешке: Преглед мостова Стечај за мост. Мост преко реке Мисисипи у Ст. Луји—Разне

Вести: Стипендија. — Саобраћајне вести. — Грађевинарске вести. — Оферти. — Упражњена места. — Приспеле књиге. — Предавања. — Вести Удружења. Бр. 8 Ибл В:О Турској прузи (наставак

са сл. нал. 7 и 8)—Скорковски К.: Уређење радничких односа код грађевинских предузећа у Паризу — Фијала Ф,;: О развоју друмског саобраћаја у Француској и о резултату првог међународног конгреса за друмове држаног у Паризу 1908 г. (наставак). — Разне вести: Изложбе. — Саобраћајне Вести

| — Оферти. — Грађевинарске вести — Стечаји, Упражњена места. — Предавања. — Вести Удружења. Ј;