Srpski tehnički list

— 182 —

ство му препоручује, да ово објашњење Министарства Финансија прими на знање и по њему у будуће поступа при лицитацијама за грађевине а да исто саопшти и својој окружној благајници ради управљања. О пријему овог акта да извести ово Министарство. По наредби

Министра Грађевина

За начелника рачун. оделења

М. Ј. Божић.

Бр. 2664.

а 3. априла 1910 г. Београд

ВЕСТИ.

Употреба цемената из домаћих фабрика цемента у Поповцу и Раљи. Господин Министар Грађевина на основи добивених научних испитивања са политехнике у Цириху и са нашега универзитета из којих се уверио, да обе ове фабрика израђују одличан цемент изволео је одобрити употребу роман и портланд цемента из фабрике у Поповцу и Раљи за грађење свију јавних грађевина на суву и на води, и о томе расписима известио све грађевинске одељке и целокупно техничко особље.

Ове расписе саопштићемо нашим читаоцима у идућем броју.

Грађење моста преко Топчидерске рске на путу Београд — Раковица код Чедића Механес уступљено је Митру Маринковићу пред. из Степојевца за 2999 дин. ниже за 286,02 или 87,19.

Плаћа округ.

Грађење економске зграде у расаднику ср. Нишавског у Џироту уступљено је Милану П. Пејчићу. пред. из Гњилана за 8 340 дин. ниже од предрачунске суме за 616,00 дин. или 6,880.

Плаћа срез

Грађење 9 кам. зиданих пропуста на путу Лазаревац — Бели Брод уступљено је Андри Лончарићу —Брушији пред. из Обреновца за 5 079 дин, ниже од предрачунске суме за 4 632,63 дин. или 47,70%, _ Плаћа округ.

Члановима Удружења и Грађевинарима,

Управни Одбор Удружења Српских Инжењера и Архитекта одлучио је, да Господи Министрима Грађевина и Правде престави и

достави следеће потребе:

1., да се заштити злоупотреба титуле инжењер – архитекта а упоредо с тим, да се заштите грађани од појединих варалица, који под бесправном или злоупотребљеном фирмом инжењера—архитекта обмањују публику и за скуп новац накарађују грађевине, упропашћују предузећа и појединце доводе у безизлазан положај;

9. исто тако да се публика заштити од несавесних и нестручних мајстора и преду зимача ;

3. да се заштити умна својина ;

4, да се у општем интересу сачувају од злонамернога квара и јавни путови и сви грађевински објекти на њима:

5., да се у општем интересу заштите и чувају речне обале, бране, гатови и насипи;

6. да се заштите и чувају од квара и загађивања водоводни резервоари вентила. тори, хидранти и остали построји на њима као и све чесме, кладенци, извори, бунари И Т. Д.

7. да се заштите објекти канализационе мреже;

8, да се заштитеод квара споменици и све друге јавне грађевине као и све уметничке творевине ;

9., да се предвиди одговорност предузимача и надзорних органа за солидност грађевине и сигурност раденика при раду, а тако исто и одговорност самих раденика.

Извештавајући о овоме чланове Удружења и грађевинаре управни одбор уједно их моли, да у што краћем року изволе послати Удружењу своје мишљење по овоме, као и шта би све требало да се унесе у поменуте представке, и шта би све требало унети у нови казнени закон р ди постигнућа ове сврхе,

Сви добивени подаци средиће се што је могуће пре са потребним представкама послати Г. Г. Министрима Грађевина и Правде с молбом, да се у нов казнени закон унесу потребни прописи и казне, којима би се доби е напред изложене заштите као и све оне, које су потребне а овде нису поменуте

али их појединци саопште Удружењу.

10. апр. 1910. год. Београд Управни Одбор

Удружења Срп. Инж. и Архитекта

ди

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Кирило Савић управник Управе за грађење нових железница

одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине београдске

Штампарија К Грегорића и Друга — Београд