Srpski tehnički list

— 158 —

Члановима У дружења.

Да би чланови Удружења могли узети учешћа на овогодишњем главном скупу, као и на пројектованој екскурзији Београд—Софија— Царигра, Управа се обратила за потребна осуства члановима Удружења, и из вештава чланове да су: Господин Министар Грађевина, Господин Министар Народне Привреде, Господмн Министар Војни и Господин Председник Општине Београдске изволели одобрити подручним члановима нашег Удружења тражена осуства, и то:

1.) Онима, који ће учествовати само на главном скупу по три (3) дана без путовања и

2.) онима, који ће учествовати на скупу и екскурзији по осам (8) дана, такође без путовања до Београда и повратка кућама.

Господин Министар Грађевина изволео је осим тога одобрити бесплатан подвоз жељезницом за све чланове Удружења и њихове породице, како за скуп тако и за екскурзију. |

Стога се умољавају г. Гг. чланови Удружења, да најдаље до 78. т. м. јаве са колико ће чланова своје породице учествовати на овогодишњем главном скупу Удружења, како би им се благовремено могле послати потребне карте. .

Управа је поред тога тражила повлашћене карте за чланове Удружења, како од Српског и Дунавског Бродарског Друштва за долазак на скуп, тако и од бугарске и турске жељезничке Дирекције за екскурзију Београд — Софија — Цариград и чим буду стигли одговори објави ће се у „Техн. Ли» сту“ или путем нарочитог циркулара.

Најзад, Управа се обратила и на наша посланства у Софији и Цариграду, и она су обећала да ће екскурзистима, за време њихова бављења у овим местима, учинити све олакшице при налажењу станова као и иначе.

Управа.

Члановима Удружења У Београду.

Пошто се МЕ. месни скуп, заказан за 10 М. 1910, није могао одржати због недовољног броја присутних чланова, то ће се одржати поновни У/. месни скуп, 179: 08вог месеса у 6; часова после подне, у стану Удружења, а са овим дневним редом.

1) Попуњавање једног упражњеног мес та у Надзорном Одбору.

2, Пријем нових чланова.

3. Предлози, питања и саопштења.

Позивају се чланови Удружења да на овај месни скуп дођу у што већем броју, пошто ће се према чл. 52. Устава, решавати са онолико чланова, колико их буде дошло.

Нарочито се члановима скреће пажња, да се Удружење јог маја преселило и да се нови стан Удружења налази на „Теразијама,“ Краља Милана ул. Бр. 9.

Управа

Велики канал - тунел кроз Дление,

Од пре неколико година почела је италијанска влада радити на томе да приведе у дело већ одавно припремани огромни план, да се цела област Апулија која се протеже поред источне обале Јужне Италије између Апенина и Јадранског мора, снабде у довољној мери са добром изворском водом помоћу једног великог канала, који пробија Апенине са тунелом од 20 км. дужине и који се тада грана у густу мрежу канала преко провинција Еогола Ва! и (ессе до најудаљенијих места. Апулија је врло сиромашна у употребљивој изворској и подземној води и упућена је готово искључиво на употребу кишнице, која се скупља у цистерне. Свакако то је једна незгода, која се са полетом трго-

вине и саобраћаја у овој области свеџштетније осећа. С тога је Министарство Грађевина у Риму добило од владе налог; да изради пројекат за опште снабдевање Апулије са добром водом за пиће и за употребу. У почетку 1901 тод. образовано је нарочито одељење „Вело ШНао Оресаје деј бето Стуџе“ за извршење потребних штудија и генералних претходних радова под руковођењем вишег инжењера Вгипо, који се већ у деведесетим годинама детађно бавио са овим пројектом па спремио за исти и генерални предрачун. Пошто у ближој околини Апулије није имало водоносних падина и извора довољне јачине, да ди се цала област са више од 2 милиона својих становника могла са водом снабдети морала се и западна страна Апенина узети у обзир. Ближа испитивања показала су да су извори што се налазе у већем броју код планинског села Сарозеје довољно издашни. и да се у исто време са сразмерно незнатном радном сваго: и коштањем могу довести у Апулију. Њихова количини изиоси 5 те“ у секунди, а каквоћа воде је тако беспрекорна, да се према испитивањима инжењера-геолога ВајЧасс, директора краљевског геолошког института у Риму, може назвати „најбољег квалитета“ како у хигијенском тако и у бактериолошком погледу. Температура . воде износи из године у годину, 9 С а количина во