Srpski tehnički list

— 304 —

Услед таквих околности предузимачу су продужавани и рокови за грађење, јер због тих неприлика и набавке су биле за неколико месеци обустављене, те нам ни доњи строј није био неопходно потребан.

Од Марта 1909 г. до Новембра радови су на доњем строју добро напредовали, али од новембра па све до овог пролећа, тешко је било радити зе. мљане радове због непрестаних и јаких киша, те је одбор био принуђен опет предузимачу продужавати рок.

Одбор се нада, да ће и окружна скупштина одобрити последње одборско решење о продужењу рока предузимачу Браћи Митровићу, које се прилаже овоме извештају. Јер је предузимач обећао да ће у што краћем року извршити земљане радове тако, да се полагање колосека може ускоро продужити од Лознице ка Ковиљачи.

Доњи стројјпо предрачуну стао би 898.661 дин то је 14994.35 дин. по километру а излицитирана је сума 794.089:50 дин.

Али ће вероватно цена свих радова, услед неких вишкова бити приближнија предрачунској цени но излицитираној.

(насгаваће се)

|

ТЕХНИЧКА КЊИЖЕВНОСТ.

Уредништво Техничког Листа добило је у размену чешки стручни лист:

Елек гојећтску Об2ог

који излази сваке суботе у Прагу под уредлиштвом Ј. Ногку и У. Масћасбек-а. По броју 40, који је наше уредништво добило, изгледа да се часопис добро уређује и даје на висини данашње електротехнике. Из истога броја доносимо ову интересну белешку. Динамо машина која тежи само 7. грама. У једној од последњих седница Париске Академије поднео је механичар Ттеуе миниатурну машину на углед. Висина машине износи 15 мм. дужина 15 мм. а ширина 13 мм. Калемови и магнети омотани су свилом изолованом жицом која је дебела 0,05 мм. а дужина јој је 1,67 м. Колектор и четкице израђене су тачно као и код великих машина. На целој машинн нема једнсг дела који би био залемљен већ је све шрафовима притврђено, тако, да се машина може потпуно расклопити. Помоћу мале џепне батерије радн ова динамо-машина као електромотор,

'Кад ради неоптерећена, машина се окреће врло ве ликом брзином.“За: кретање потребн~ јој је 3,5:волти напона и 0.2 ампера. Справа као динамо-машина

производи врло мало електрике. Ј

ВЕСТИ,

Личне вести.

Указом Њ. В. Краља од 27. Септембра овег. постављени су: за подинжењера друге класе Министарства Грађгвина по новоџ г. г. Божидар Лепенац и Боривоје Раденковић дипломирани техничари.

Господин Министар Грађевина решењем својим од 929. септем. ове год. Бр 766 одобрио је избор г, Јована Јирачека, за инжењера општине шабачке, пошто господин Јирачекјима квалификације прописане чл, 97. Закона о уређењу Министарства Грађевина.

Грађевинарске вести.

Нов камени мост од 5.м. распона саградиће се преко Ломничке реке на путу Јагодина Рековац, по прој-кту инспектора г. Н. Поповића.

Предрачунска је сума 9597,57 дин.

Три камена пропуста саградиће се ове год. на путу Зајечар — Бољевац, по пројекту окр, инжењера г. Ст. Бурмазовића.

Предрачунска је сума 9066,53 дин

Оправка похзида и израда осигурања код Вражалничког моста на путу Пирот — Темска

Књажева“, извршиће се ове год. по пројекту в. ин“

жењера г. Ј. Видановића. Предрачунска је сума 27 924,70 дин.

18. зиданих, плочама покривених пропуста, саградиће се ове год. на путу Ужице — Трешњица — Пожега, по пројекту окр. инжењера г. М. Пљевљакушића.

Предрачунска је сума 6774,84 дин.

Оправка зградс окружне болнице у Крагујевцу уступљена је Игњату Трајковићу предуз. из Крагујевца, за 8587 дин. пиже од предрачунске суме за 212,23 дин, или 2,419.

Плаћа санитет.

______________Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. П. Митровић ванр. професор Унив“рзи гета

Одговорни уредник: Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К Грегорића и Дрга — Београд