Srpski tehnički list

ет —

цање ваздуха бива кроз вентиле а њих креће с"лектрака, При вожњи уназад моторски се магнети поларишу наопако. Реостати од испрекрштаних гвоздених шина тако су одмерени да је помоћу. њих могућно покренути воз и радом само једног мотора, ако би се у случају да је други мотор у неисправном стању, морао овај искључити.

Збијен ваздух за кочницу и за крмила дају две ваздушне црпке свака по 1700 литара на минут Кочница локомотиве удешена је тако, да се кочи око 85%/, целокупног терета. При том треба да је притисак у цилиндрима кочнице 3,6 атмосфера.

Струју за крмила даје мала батерија акумулатора. Акумулаторске ћелије пуни струја ваздушне

црпке моторске или један њен део. За грејање воза |

удешен је парни котао који загрева електрика.

Струју примају на свакој поли локомотиве по два_

пара примача а примају је са треће шине. При томе примачи клизе пслод шине. Шина је озго заклоњена дрвеном облогом, да јенико не би додирнуо. У радионицама електрична струја долази проводником изнад земље и зато свака локомотива има и по једну тролу.

Механичљи део локомотиве израдила је радионица самог друштва пенсилванских железница у АПоопа а електричну конструкцију израдило је друштво Вестингхауз у Питсбургу.

Еле гојесјинеће дензећић 1910. Н. 10. Саопштио Ј.

Општинека поела.

Под горњим насловом изашла је у 51. броју нашега листа једна белешка, која се односи на

препукли канал — главни испуст београдске канализације. Г. Г. П. Јовановић инжењер и Т. Милојевић архитекта — одборници општине београдске

сматрајући да се та белешка тиче њих послали су нам своје исправке, које доносимо даље, а само узгред напомињемо, да наша белешка није имала за циљ ни да брани г. г. Вуловића и Главинића ни да напада г. г. Јовановића и Милојевића, него јој циљ био, да не допусти да ово питање остане не решено, но да се изведе на чисто и само тако

разумевајући уредништво је пустило у лист поменуту белешку.

Поштовани Госп,. Уредниче,

Технички Лист од 19. децембра о. г. у свом 51. броју оштампао је један напис нетачан а под насловом „Општинска посла“ са потписом некаквог К.

У томе са напису узгред говори о препуклом једном од најглавнијих канала — главни испуст у

Саву, а „нарочито истакао“ неграведно оптуживање у општ. одбору бивших председника општине Г. Г. Главинића и Вуловића.

Овом напису и по садржини и по духовитости било би таман место у „познатом“ Дневном Листу а никако у техничком. У осталом, кад орган Српских Инжењера и Архитекта пушта и такове написе, то ради угледа Техн. Листа и праве истине у јетном од идућих бројева Техн. Листа, оштампаћу цело питање упућено председнику општине поводом овог пуцања канала, као и говоре по стенографским белешкама и тада ће читаоци видити, да та ствар не стоји онако, како је донео Технички Лист и да она још није свршена.

22 Х1-910-год. Београд Поштује Вас Пера Јовановић инжењер

Поштовани Господине Уредниме,

У 51. броју органа Удружења Српских Инжењера и Архитекта изашла је једна полигичка нотица којом је мој рад у београдском општинском одбору престављен онако како то чине само неозбиљни кортеши наших буржоаских партија. Моме питању на председништво о пуцању главног канала који иде у Саву дат је чисто лични карактер. Наиме подметнута ми је намера да сам тиме хтео напасти г. Главинића или г, Вуловића. Тако је, бар, речено у тој нотици којом су нападнути. одборници који су поднели то питање, не правећи никакву разлику између потписника питања. Како сами ја потпис 8 ово питање, надам се да ће уреднлштво бити толико пажљиво да пусти и ово моје кратко обавештење. Сви одборници, који су присуствовали седници од 26 пр. месеца, могу потврдити — што се да видети и из стенографских бележака — дл при дискусији о овом питању нисам ни једном речи поменуо ни Г. Главинића ни г. Вуловића, већ сам главну кривицу баци» на канализациони одсек.

Онај, који би за све хтео бацити кривицу на председника општине, морао би сматрати да продседник може све радити и сведо ситнице знати шта се у општини ради. Ја толико познајем послове у општини београдској да не бих никада могао тако што ни од кога захтевати, чак ни од г. Главинића који је много више улазио у ситне општинске послове него што то председник општине сме чинити.

Као најбоља потврда за ово нека послужи један део мога. говора по стенографским белешкама које нису у мојим рукама већ код нашег“ општинског суда. То место гласи: „— = = = Канализа-