Srpski tehnički list

_ 98 —

Код цеви од 150 и 200 пил пречника, полу- | пречник кривине од 1000 пи. | Благи луци (ЗсМапке Вбсеп) добијају: | Код цеви од 100 и 125 шт. пречника, полу-. пречник кривине од 1000 тт, | Код цеви ол 150 и 200 тшт. пречника, полу- | пречник кривине од 2000 гтт. | Благи луци служе за промену правца у кана-

лима а и оштри луци служе истом циљу, нарочито | у споредним каналима, где је због месних прилика немогућа употреба благих лукова. |

Чл. 8. |

Коленасти луци (Ктегбћтеп) градиће се са средишним углом од 150, 309, 459, 609, 80% и 900, а са полупречником кривине, који је раван двоструком пречнику дотичне цеви (К==20).

Коленасти луци употребљавају се за промену правца код вертикалних и јако нагнутих спроводника нао и код канала у зградама где због недовољног простора није могућна употреба лукова.

9.

Подножлп луци (Киззђбсеп) употребљавају се за прелаз из вертикалних спроводника у лежеће канале и то лук са средишним углом од 60% и 80" за прелаз у канале јачега пада (од прилике 1:6) а лук са средишним углом од 89' за прелаз у канале слабијег пада (1:60).

Подножни луци употребљаваће се како прости тако и прелазни —- редукциона — (Ођеграпрврдовеп) т. ј. са прелазом од мањег у већи профил цеви.

Мо АКО

Цеви са речвама (Мефтаипозгоћеп) употребљуу се за вазу бочних канала са главним каналом. (Оса спојене цеви са осом главне цеви треба да заклапа угао од 60". Дужина цеви са рачвама биће За цеви до 70 штит. пргчника 1 = 500 тт.

100" и 125 шт. „ = 500 —1000. и „150 и 200 тт. „, != 1000 тт,

Рачве ће се употребљавати просте (са једним краком) и двојне (са два крака). За тим рачва у једној равни и угаони спојеви, код којих се равни спојних кракова секу под углом од 1200.

Ча. 1.

Лучне спојне рачве — лучне спојнице (Вовепметипдипозтбћтеп) употребљују се као и обичне спојнице за везу бочних кансла са главним. Има их две врсте за вертикалне и лежеће канале.

За вертикалне канале градиће се са спојним углом од 60%, а код лежећих канала са спојним углом такође од 60% супротне кривине. Лучне спојне рачве могу бити као и обичне спојнице: просте и двојне.

Двојне лучне спојнице за вертикалне канале могу бити у истој равни и угаоне.

План Контра луци (бргипатоћгеп, Егагепббвеп) упо-

" » »

требљују се код вертикалних канала за прелаз из

једне равни у другу. Они ће се израђив и за три размака осовинб т.ј. 75, 150, 225 ти. Чл. 18. Прелазне — редукционе цеви (ођетвапозгоћгет) употребљује се за прелаз из једног профила цеви

у други — најближи. Чл. 14.

Прошијење вентилационе цеви (Мепаноп5зш еп) према чл. 41. „правилника“ вршиће се помоћу прелазне цеви дужине 250 пи. Ово проширење потребно је због сужавања профила вентилационе цеви, које наступа зими хватањем иња по унутрашњим зидовима вентилационе цеви.

Чл. 15.

Ревизпоне цеви (Зрипагоћтеп) предвиђају се за спроводнике пречника 100, 125. 150 и 200 шт., Ширина ревизионог отвора мора бити 0.80 Д (пречник дотичне цеви), а дужина истога најмање 350 тт.

Дужина ових ревизионих цеви мора бити нај-

мање 600 ти. Чл. 16.

Спојни делови за везу гвоздених цеви са кзменастим цевима израђују се са нормалним муфом и дужином од 100 шт.; а спојни делови за везу аменастих цеви са гвозденом израђују се ширим муфом, који може да прими каменасту цев, а у ду-

жини од 200 тт. Чл. 17.

Сви предмети израђени по овим нормама морају имати на видном месту (најбоље на муфу) изливен жиг фабрике, у којој су рађени. (наставиће се)

ВЕСТИ.

Члановима Удружења Месни скуп који је био споразумно за: казан за 16 јануар о. г. неће се моћи одржати тог дана. Дан састанка објавиће те накнадно. УПРАВА Грађевинарске вести Нов дрвени мост од 357 мет. саградиће се ове год. преко реке Топлице на новом среском путу Куршумлија — Грабсвница — Товрљане, по пројекту окр. инжењера г. Н. Ристића. Предрачунска је сума 6480,80 дин. Исправка штампарске грешке. У бр. 2 овог листа, а на завршетку састава „Раденички станови,“ поткрала се једна штампарска грешка, која знатно квари смисао.

На" име тога стоји у + на корист јачања кругова моралног и козервативног грађанства, коме је осигуран уљудан дом“. — Међутим на место

„моралног“, требала је да дође реч: „лојалног, како је у рукопису. «

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. П. Митровић ванр. професор Универзитета, Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд