Srpski tehnički list

== 6

су њихове инсталације већ извршене и пуштене у функцију. Али се не сме ни на овом стати. Општина мора вршити своју дужност и даље, и мора у крајњем случају приступити сама принудном извршивању приватних каналских инсталација, на рачун дотичних сопственика. Иначе се не би у пуној мери постигао главни циљ канализације: побољшање санитарних прилика у Београду.

Главни улични канали извршени су у главном на делу између: Калемегдана, Душанове—Видинске, Таковске — Поп-Лукине улице и Косанчићевог Венца, а на томе делу биће до |-ог Јуна готове у главном и попречне везе и омогућено извршивање и функционисање приватних каналских инсталација. А то је онај стари део Београда, који баш и треба што пре спасавати и поправљати.

Општина је и при извршивању приватних каналских инсталација узела на себе многе дужности, скопчане са знатним коштањем те да и приватнима олакша,рад и осигура солидну израду и добро функционисање њихових инсталација.

Тако Општина односно одсек за канализацију свима сопственицима даје бесплатно податке, потребне за израду планова и везу имања са уличним каналима. За тим Општина врши ревизију и одобравање поднетих планова, такође бесплатно. Даље, Општина преко својих стручних органа води сталан надзор инсталатерима при извршењу као и повремени надзор доцније при одржавању приватних каналских инсталација, опет бесплатно ит д.

У интересу солидније израде приватних каналских инсталација, заведено је, да ове послове могу вршити само нарочито овлашћени инсталатери, који добијају за то допуштење од општине. Квалификовани инжењери и архитекти добијају ова допуштења без испита, а сви остали морају претходно полагати пред стручном комисијом нарочити испит за инсталатера. У вези с тим поред „Правилника“ о спајању имања прописана су и „Правила“ 0 полагању испита за инсталатере као и „Технички проПисци“ за цеви и делове за канализацију приватних имања у Београду.

Да би бар у неколико и сами сопственици знали, како да одржавају своје инсталације, зздаће се ускоро и нарочи „Упустшва“ за одржавање приватних каналских инсталација.

Извршење приватних каналских инсталација и њихово пуштање у функцију почело је још маја месеца 1909. године, али је ипак до сада релативно мали број пуштен у функцију: До сада је свега поднето и одобрено 430 планова за каналисање приватних имања, а од тога броја само је 260 кућњих каналских инсталација пуштено у дефинитивну функцију.

Истина, ово је био почетак оваквих радова код нас; мало је било спремних и радника и мајстора за те послове. Али сада су ти послови ушли у свој колосек, број овлашћених инсталатера стално расте, те је се надати да ће сеу овој години извршити све инсталације, којс је већ могуће пустити у функцију, и тиме поправити и надокпадити досадашње слабо напредовање ових послова:

Ну и при овако малом броју инсталација луштених у функцију Општина је у прошлој 1910 гони имала од каналских такса прихода око 110.000 динара, а за ову 1911 годину очекује се приход до 200 000 динара.

16-1-1911 год.

Београд Неш. М. Смиљанић

Инж.

Парна машина систем „Ушарг“

Развитак гасних мотора, који су се у индустрији јавили као опасан такмац парној машини, изазвао је тежњу, да се на парној машини изврше промене, које ће смањити губитке п на тај начин повећати степен доброте машине. Резултат тога је нов облик парне машине који је назват: парна машина са непрекидним струјањем паре-—ОЈетсћу тотдатр тазес пе. Професор берлинске технике Уштр! патентовао је овај свој изум и у последње време ова се машина јако распростире и има изгледа на успех.

Машина је једноцилиндарна и ради и са влажном паром као и са прегрејаном. Упуштање паре у целиндар врши се помоћу вентилске крме и упусних вентила као и код обичних машина ; кретање добија крма од главне осовине. Испусних вентила нема, него се израђена пара испушта кроз отворе, који се налазе по обиму средине цилиндра.

Отварање и затварање ових отвора врши сам клип, а пара излазећи кроз испусне отворе улази у канал, који обавија средину цилиндра па одатле иде или у поље или у кондензатор. Клип је врло широк, нешто мало мање од половине дужине цилиндра корак клипа. Према томе радна запремина цилиндра сведена је на половину. То су глевне одлике машине.

Рад машине врши се на овај начин: Пара улази кроз упусни вентил у цилиндар, ту се надима и кад клип дође у близину друге мртве тачке, излази кроз испусне отворе и кроз канал напоље. Зато шло се пара не враћа у почетак цилиндра, као што то бива код обичних машна већ продужава кретање у истом смислу добила је и машина име „Сјегећу тотдатр-тазсћше“ — „машина са непре-