Srpski tehnički list

— 100 —

Драг. Мирковић објашњава да се овде хтело имати довољно јаке инспекције, а секције само по лотреби. Иначе, ако би у инспекцијама био само један ннспектор, било би илузорно и само оснивавање инспекције.

наставиће се

СТЕЧАЈ

за израду пројекта о преуређењу теразија.

Пре него што би приступила изради горњег строја Теразија и улица у вези са истим, општина београдска жели да дсбије решења, по којима би преуредила садање Теразије с обзиром на садањи саобраћај и на рашћење саобраћаја у скорој будућности, без обзира на објекте који се сада на Теразијама налазе.

Општина жели у томе погледу, да добије решења која би могла у свом грађевинском одељењу обрадити, а која ће одговорити поред саобраћајних захтева и захтевима хигијенским и естетичким,

С тога Општина позива све стручњаке, да својим учешћем помогну Општини решити овај зидатак. У тој цељи је општина одредила оцењивачки суд, обративши се Универзитету, Удружењу Српских Инжењера и Архитекта за по једног члана оцењи-

вачког суда, одредивши и једног члана из Грађе- |

винског Оделења. У оцењивачки суд ушла су ова господа: од

стране Универзитета: Бранко Таназевић, архитекта од стране Удружења архитекта и инжењера: арх. г. Данило Владисављевић, од стране Општине: директор свих технич. оделења општинских. __ Пројектантима се обраћа пажња, да се при својим решавањима држе садањег стања плаца, у погледу његове регулације, пошто би свака измена регулације повлачила собом трошкове које Општина за сада не жели чинити. Ипак би добро било, кад би пројектанти дали идеје и у томе погледу

(означивши ове измене у својим пројектима другом |

бојом), како би се евентуално,

зир и та решења. Ситуациони план садањег стања Теразија, као

и потребне податке добиће г. г. конкуренти од ше-

фа Грађевинског Одељења Општине. У поднешеним плановима треба означити све

оне појединости које се односе на саобраћајне, хигијенске и естетичке захтеве, као: баштенска постројења; трамвајски, колски и пешачки саобраћај; означити места за поједине објекте, као споменике, писоаре и т. д.

могла узети у 06-

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. П. Митровић ванр. професор Универзитета |

|

Тражи се:

1. Ситуациони план у разм. 1:250.

2. Потребни попречни профили у разм. 1:250.

3. Уздужни профили у разм. 1:250.

4. Детаљ ограде за баштенски део у разм. 1:10

5. Опис радова у погледу извршења и материјала као и разлози који су пројектанте руководили при решавању задатака.

Иарађене пројекте треба предати Председнику Београдске Општине. Рок предаје је 921 априла 1911 год. до подне.

Награде су ове: [ награла 800 П 4 600 Ш 4 400 Сем награђених планова општина задржава право да може неке од пројеката откупити по цену од 300 динара. Нограђени и откупљени пројекти остају својина Општине. Оцењивачки суд по донесеној оцени изложиће све пројекте јавно, што ће се ближе накнадно објавити. Имена пројектаната морају бити у запечаћеном куверту обележеном истим знаком као и сам пројекат. Ненаграђени а неоткупљепи пројекти вратиће се пројектантима одмах по изложби.

СПИСАК овпашћених канапизационих инстапатера у Београду

Према чл. 6. „Правилника“ о спајању имања са уличним каналима чл. 1. и 10. „Привила“ о полагању испита за инсталатере канализације имања у Београду, поред раније објављених добнли су прописно допуштење за канализационе инсталатере још и Стеван Б. Савковић арх., Јован Станојевић арх., Андреја Лесингранд, Јован С. Урошевић, Богољуб Петровић, Љубомир Анастасијевић, Јован Јовановић, Милан Викторовић, Милош Радојловаћ, Риста Јовановић, Милан Вујић, Емило Вајман, Леон Талви инж. Матеја Шнајдер арх. Ђура ЈЉочић инжењер.

Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд