Srpski tehnički list

— 135 —

него што смо и приступили самоме раду. Даље, и ако знамо за велике тешкоће при грађењу наших нових железница. које нису техничке природе, ипак тврдимо, да би грађење ишло брже и рационалније и јефтиније, да смо имали довољан број искусних, на пракси опробаних железничких инжењера.

Ако хоћемо дакле да будућим великим хидротехничким радовима, приступимо потпуно спремни, ваља сада да пожуримо да створимо прво стручне људе за тај посао. Једва нам остаје још толико слободна времена, јер

ће радови на грађењу железница бити гото- |

ви за 2 — 3 год.

(Са радошћу констатујемо, да су надлежни државни фактори увидели, како значај ових хидротехничких радова, тако и факат да се без сручног персонала не могу радити ови велики технички радови.

У 1905. години, донет је нарочити закон о регулисању и употреби вода и установљево је хидротехничко одељење при Министарству Народне Привреде са саветодавним телом на челу – Управом вода. Сем тога образован је фонд вода са државном дотацијом од 250.000 дин. годишње, тако да већ сада располаже тај фонд капиталом од близу једног милиона динара.

Поред ранијих питомаца по струци културтехничкој, Министарство Народне Привреде послало је и прошле године пет дипломисаних грађевинских инжењера са нашег универзитета да се специлизирају теориски и практички у културтехничкој струци, и да проуче организацију рада и начин финансирања ових послова

Од стране државе је дакле учињено за први почетак доста. На стварању културтехничких стручњака, шреба да помогну држави пи самоуправни окружни одбори. То су они чак дужни учинити и из властитих интереса и по закону о уређењу округа и срезова.

Дужност је окружног одбора по чл.

51. пом. закона између осталог и ова: „регулисање потока и река у циљу отклањања _ опасности од – поплаве или исушивање мочари и бара каои у циљу отклањања штетних последица по здравље околног становништва“

Да би дакле окружни одбори могли да одговоре овоме, смело тврдимо, најважнијем задатку, и они треба да имају бар једнога стручњака — специјалисту, — за радове ове

врсте. До овога стручњака могу окружни

одбори доћи и веома лако и, ако хоћете, веома јефтино И они треба да пошљу бар по једнога питомца, дипломисаног грађевинског инжењера, да се специјализира у културној техничкој струци.

Ми нарочито наглашујемо да кандидат мора бити дипломисани грађевински инжењер јер је утврђено да граћевински инжењери кад спацијално изуче предмете културне технике, могу решавати са највећим успехом и доста компликоване проблеме, који врло често долазе у културтехничкој пракси. Сем тога грађевинском инжењеру потребно је и много краће време за теоријску и практичну студију (2'/»—93 године), док би свакоме другоме требало више времена па дасе може назвати ваљаним културтехничким стручњаком.

Школовање и пракса једног оваквог питомца стало би окр. одбор 7—8000 динара, колико би могао да жртвује и наш најсиромашнији округ тим пре, што би се овај издатак, радом оваквог инжењера, многоструко надокнадио округу за кратко време.

Најзад са задовољством констатујемо факат, да је ваљевски окружни одбор из сопствене иницијативе већ послао једног питомца по културтехничкој струци, и молимо остале окр. одборе, да питању истакнутом у овом чланку поклоне онолику пажњу, колику сама ствар и заслужује, те ће се онда, нема сумње, угледати у овом погледу на ваљевски окружни одбор.

Здраветвене прилике у Београду.

ЈАВНО ПРЕДАВАЊЕ ДРЖАНО ОД Ог Војиспава Ж. Ђорђевића

= наставак —

Ако тиме додамо још и то, да варошки раденик, и у опште сиромах човек, код своје куће — у своме стану нема довољно светлоста и чиста ваздуха, да станује по прљавим и влажним двориштима, где има много народа (као што је случај у многим београдским сиротињским касарнама), да услед рада ретко кад може да изађе у околину да се одмори, онда је јасно, да су опасности по здравље његово веће но на селу. И доиста заразне болести, а нарочито туберкулоза по варошима, које немају

· хигијенских погодаба, јаче се шире но по селима.

Утврђена је, ствар, да што је гори стан је богатија жетва од туберкулозе.

у толико