Srpski tehnički list

— 231 —

себе. Резервни делови згодно су намештени, тако, да су увек брзо при руци. На сваком трансформатору означено је у којо! је фази струја.

Ваздушни спроводници за 60.000 волти утврђени су на порцуланским изолаторима мрке боје, 440 пит високим а 550 тт пречника. При улазу и излазу из трансформаторске станице намештени су осигурачи с реостатима од алуминијума који су уметнути у подземни спроводник.

Нијагарски водопади ће се још више искористити ако се оствари величанствени пројекат: да се Нијагара учини пловном, тако, да лаће могу из великих језера без препреке пловити чак до Атланског Океана и ако се место Буфално (300.090 становника) на десној обали споји са Мјасага Кап у џиновску варош која ће бити највећа на свету по индустрији и по трговинском промету.

Саопштио Ј.

(ЕТеј ојећшеку обђхог 1910. 4510 46 и 47).

СЛАВЕНСКА ТЕХНИЧКА КЊИЖЕВНОСТ

Српска.

Наша Сриска техника обогаћена је недавно |

једним делом, које је захтевало неуморног рада

умног напрезања и проналазачког дара. Пред нама |

је књижица која носи наслов: Ганшахиметрија. Општи брзомер од Н. Врсаловића професора.

Господин Врсаловић нам је познат као човек практичког и проналазачког духа. Математичар по струци, он се дао на студију геодетских инструмената и на основи сасвим нових елемената конструисао је два инструмента за брзо премеравање земљишта У тај посао и у ту студију уложио је г. Врсаловић не само огроман труд но и читав капитал, и, како_ се друкше не би могло ни замислити код скромних радника у Србији, он се за остварење своје идеје и задужио. Ми бисмо одсвег срца желели Господидину Врсаловићу да му труд уроди плодом. Сад су инструменти пред министарством народне привреде на оцени, Како је принцип конструкције ових ииструмената врло прост, а тачност, која се њима може постићи сразмерно велика, ми се надамо, да ће инструменти наћи примене и да ће Господин Врсаловић најзад моћи дахнути душом и ослободити се брига које га данас муче.

Да би г. г. инжењери бар унеколико упознали ове нове инструменте, ми доносимо слике једнога (в. сл. 1 и 2) и као нарочито нову идеју истичемо да је г. Врсаловић помоћу зупчаника удесио читање углова онако исто као што се читају часови на часовницима. А да би се сазнао бар главни принцип

конструкције цитирамо овде увод у поменуто деле који гласи:

(Слао

„Применом познате геометријске истине; „Код сличних шроуглова висине су сразмерне странама