Srpski tehnički list

— 334—

Ако претпоставимо, да се струјање паре врши без губитака енергије, дакле адијабатски, то ће стање паре испред суженог пресека Е; и иза њега бити једно исто, што значи. да сушење у воду није на стање паре и на њено струјање имало никаквог значајнијег утицаја, Р. Николић

— наставиће се — дипл, маш. инж.

Уредншитву „Српског Техничког Листа“ у Београду.

Молим за саопштење овога чланка.

Запостављање инжињера од стране државе.

Како мало цени држава инжињере и њихову струку најлепши је доказ овогодишњи „државни календар“ -- Шематизам за 1911. год. У овоме календару можемо наћи изређане све чиновнике државне: официре, економе, професоре, учигеље, кон-_ дуктере на пошти, машинисте на железници, ит.д. дејствителне и провизорне, шта више и „ћогпеф! хи“ бабице општинске; али нигде нема самоуправних градских (варошких) инжињера, и ако се и од њих тражи иста квалификација као од др. жавних, и они прелазе у државну службу, пошто им се године службе у округу или у општини проведене урачунавају у пензију државну.

Такође немау истоме „Шематизму“ окружних самоуправних деловођа и доктора (лекара), за које се такође тражи од стране државе квалификација, и они по своме знању барем заслужују толико призрења од стране уредништва тога „државног шематизма“ као рецимо општинске бабице и помоћници у болницама и т.,д.

7" Зато би ми, самоуправви и градски (варошки) инжињери, молили Господина Министра Грађевина, да изволи наредити државној штампарији, — (или ономе ко је надлежан за уређење „државног шематизма,“) да сеу исти и они уведу у наступајућој 1912-тој год. као што је то до пре 2 године било практицирано и ми ћемо му бити врло захвални.

Ј. Један самоуправни инж.

БЕЛЕШКЕ:

Највећи железнички мост на свету граде сад два америчка транспортна друштва, и то: Пенсилванска железница на прузи Мем—Џотк-—МемНауеп и Харфордска железница са острва Гопе- ЈУјапа

на америчком континенту. Мост је дугачак са предмостом близу 6 км. и завршен је са два тороња

по 70 м. висине. Дужина појединих спојних лукова је 1000 м. На мосту биће четири колосека, који ће бити положени у бетону да би се тиме отклонили потреси и хука приликом једновременог преласка двају или трију возова преко моста. Трошкови око градње овог моста израчунати су на 20 милијуна долара. Пројектант моста је: инж. Густав Линдентал. Овим мостом ће бити омогућен прелаз директних путничких возова између Квебека у Канадиин Флориде. 2.585. Ага Ј. ХМ. 81. Саопштио Ц.

Грађење железница у Русији. Као што сам у броју 14 и 15. од 10. априла о. г. читаоцима „Српског Техничког Листа“ саопштио, руски министар, путова и саобраћаја“ поставио је себи за будуће 3 године један велики програм, према којем намерава саградити у овоме року (од 3 године) једну допуну жељезничке мреже у Русији и Сибиру не мању но 20031 километара.

Да се овај програм почео озбиљно изводити доказ је, дајеу буџет за идућу 1912-ту годину стављена у „ванредним издатцима.“ на грађење нових железница једна замашна сумица од 116,184-700 рубаља, или — рачунајући ! рубља по 4 дин. 466,742'800 динара. За ову сумицу може се у Ру-

сији већ саградити једно 3200 км. железница.

Инжињер Јован.

ВЕСТИ.

Личне вести

Указом Њ. В. Краља од 30. септембра ове год. постављен је г. Здравко Васковић свршени техничар за подинжињера друге класеу Управи за грађење нових железница; а г. Михајлу М. Голубовићу инжињеру четврте класе, уважена је оставка.

Стечај за инжињере. Општини Београдској потребан је један старији и два млађа инжињера,

Кандидати треба да су грађевински инжењери.

Плата је старијем до 6000 дин. годишње а млађима до 4000 дин. годишње без права на приватну праксу.

Пријаве се подносе суду општине београдске до 20. октобра тек. год.

Уз пријаву треба поднети документа о школи и проведеној пракси и изложити остале услове.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Душан Божћ инжењер Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд

Р