Srpski tehnički list

одељка односно окружног одбора може се за одржавање свих објеката на појединим државним и окружним путевима који нису дати у одржавање предузимачу (чл. 15 Уредбе) поставити известан број занатлија и њихових помоћнека који ће се плаћати из државног кредита, односно из окружног приреза, који се по чл. 17 закона о јавним сувоземним путовима ставља у државни бу-

џет односно уз порез наплаћује.

Члан 8.

Дужност ових занат. ија и њихових помоћника је, да по добивеним упутствима од окружног односно самоуправног инжењера са својим алатом оправљају поједине објекте на путовима као и стражаре на истима и одржавају их у исправном стању.

(Сав потребан материјал и остале реквизите за извршење потребних оправака ставиће им се на расположење од стране државе односно округа.

Члан 9.

Ове занатлије и њихове помоћнике по добивеном начелном одобрењу по чл. 7 ових правила прима шеф грађевинског одељка односно самоуправни инжењер, који им одређује према способности и вредноћи саме величине дневница.

Члан 10.

Дневнице занатлијама не могу бити мање од 2,50 дин, нити веће од 4 дин. а помоћницима 1,50—1,80 дин. Оне се рачунају: целе, три четврти, половина и једна четвртина, према томе ако је дотични на посао задоцнио или због рђавог времена, слабости или својих послова и осталих узрока раније са посла отишао.

(О свему овоме води тачна рачуна дотични путар, на чијој се деоници ради зашто је и одговоран.

Члан 11.

Сваки занатлија носи собом нарочиту књижицу, у којој дотични путар -њему и његовом помоћнику уписује према чл. 10 ових правила надњицу. Ако надница не буде цела, путар ће у примедби ставити укрок, због кога је надница смањена.

Члан 12.

Надзорник дотичног пута при сваком своме пролазу дужан је прегледати поред осталог и рад ових занатлија и њихових помоћника и издати им усмена наређења о да-

— 147 —

љем раду, саопштавајући иста и самом путару, а у исто време увериће сеи о истравном завођењу њихових надница и својим потписом исте оверити. Надзорник може по потреби у истој књизи издавати занатлијама и писмене наредбе као и саме опомене.

Члан 13.

У случају потребе, а по претходном наређењу окружног односно самоуправног инжењера, могу се занатлије придодати летећим дружинама (в. чл. 8. Уредбе и Правила за одржавањ: јавних путова у Краљевини Србији) да заједнички изврше какву хитну потребну оправку извесног дела пута или каквог објекта на истоме. Овакав случај доставља се Министру Грађевина у редовном месечном извештају (према чл. 13. напред поменуте Уредбе и Правила за одржавање јавних путова) са назначењем и описом извршених хитних послова.

Члан 14.

Потребан грађевински материјал и реквизите за редовно одржавање свих објеката на путовима набавља се на исти начин и истовремено у свему као и потребан резервни материјал за редовно одржавање путова по чл. 7 напред поменуте Уредбе и Правила.

О овоме материјалу воде бригу на првом месту дотични надзорници путова достављају“ ћи хитну потребу утрошеног материјала надлежном окружном односно самоуправном инжењеру, који се стара о благовременој набавци потребне количине истога, придржавајући се при томе свих прописа напред поменуте Уредбе.

Члан 15.

Занатлије и њихови помоћници контролишу се и исплаћују у свему као и дружински раденици пшрема чл. и 12 поменуте Уредбе.

Члан 16.

Шефови грађевинских одељака и остали окружни односно самоуправни инжењери дужни су непрестано водити тачна рачуна о свима пословима, које врше занатлије са помоћницима и чим увиде, да они својим немарним радом у опште не заслужује да и даље остану на томе послу, одмах их одпуштају и друге постављају, извештавајући о томе окружно начелство односно окружни. одбор, а у месечном свом извешћу о стању путова, који се по чл, 13. поменуте Уредбе