Srpski tehnički list

— 250 —

њих газда и оџаковића града Софије; — ну ако ови редови буду удостојени стручне пажње сарадника овога листа, мислимо да неће бити на одмет српској престоници.

14 У! 912 г. Београд

Д. Т. Леко

архитект

Раслис [, Министра Грађевина 0 употреби Рипањског портланд цемента.

На молбу Нестора Манојловића инжењера, сопственика Рипањске фабрике :(емента, одредио сам нарочиту комисију са задатком да одс у ову фабрику, да из исте изузме потребну количину портланд цемента и под својим печатом пошаље научном заводу за испитивање грађевинског материјала на, Универзитету у Београду, да га испита па уобичајени начин.

Одређена комисија свршила је поверени јој задатак а завод за испитивање материјала испитао је овај цемент и о нађеном резултату поднео свој извештај.

Из овог службеног извештаја завода за испитивање материјала од 9- јуна 1912. год. Бр. 55. уверио сам се, за Рипањски п »ртланд цемент:

1) да му је специфична тежина 3,11 кгр.

2) да му је запреминска тежина кгр./.

а) растресен механички 1,102 кгр. 6) збијен механички 1,815 кгр. 3) да почиње да везује после 3 ч. и ЗОм. 4) да му је крај стврдњавања после 7 4, 0) да у свима прописаним пробама постојано одржава сталност своје запремине;

6) да нормални леп у размери 1:8 има

моћ ношења: [. на кидање: а) после 7 дана 16,38 кгр./ст.“ А ОТА 6

1. на притисак: а) после 7 дана = 6) после 28 дана 159,7 кгр./ст.“ _ Пошто сам се из ових службених података уверио, да овај Рипањски портланд це-

мент одговара условима који се траже за добар цемент, то одобравам :

1) да се домаћи портланд цемент из фабрике у Рипњу може употребљавати при

| подизању јавних грађевина на суву и на води,

2) да се ни један џак овога цемента, на коме нега оригиналне фабричке пломбе или је ова повређена, гикако не сме употредљавати при подизању јавних грађевина.

У сваком случају надзорни органи биће дужни, да се за сваку партију на грађевину донетог цемента иајнужнијим пробама лично увере о доброти његовој, пре него што дозволе употребу истога, и сваку партију цемента, за коју се буду уверили, да не одговара захтевима доброга цемента одбациће, и нареди да се са градилишта уклони, како би се при подизању јавних грађевина само добар цемент могао употребљавати.

У исто време препоручујем свему техничком особљу, да ме у будуће, преко својих претпостављених власти, повремено извештава, о доброти овога цемента, како бих, у случају да исти буде лошијег квалитета, могао употребу његову ограничити или и сасвим забранити. |

Препоручујем Дирекцији Српских Државних железница, начелницима оделења Министарства Грађевина, шефовима грађе винских одељака при окружним начелствима и Управи Града Београда и Суду општине града Београда, да ово моје решење саопште свему техничком особљу с тим, да се истога у будуће тачно придржавају.

Број 8052. 17. јула 1912. Министар Грађевина Београд Мих. В. Ипић с. р.

Стечај

за израду нацрта нових зграда школе за Сточарсшво и ГПланинско Газдовање у Рраљеву. Према одобрењу Господина Министра Народне Привреде од 4. јуна 1912. год. ПБр. 10145 Управа школе за Сточарство и Планинско Газдовање расписује овај стечај за зграде, које се имају подићи на имању ове школе као што следује: